Bănci și Asigurări

Treichl, seful Erste: Ma cam ingrijoreaza ideea unei preluari ostile

Treichl, seful Erste: Ma cam ingrijoreaza ideea unei preluari ostile

Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR

05.01.2009, 17:44 37

Andreas Treichl, CEO al Erste Group - actionarul majoritar al BCR, se declara preocupat de riscul ca grupul austriac sa cada prada unui competitor care sa profite de prabusirea pretului actiunilor sale pe bursa de la Viena.
"Desigur, aceasta ipoteza imi provoaca o anumita ingrijorare, insa grupurile concurente se afla la randul lor intr-o pozitie slabita", a spus Treichl intr-un interviu acordat revistei slovace Trend.
La pretul actual al actiunilor, capitalizarea de piata a Erste Group de-abia depaseste pragul de 5 miliarde de euro, reprezentand mai putin de o treime din nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2007.
In acelasi timp, Treichl sustine ca pretul in schimbul caruia ar incepe sa se gandeasca la vanzarea Erste ar fi de 65 mld. euro, in scadere cu 5 mld. euro fata de acum doi ani, din cauza crizei internationale. In ultimii doi ani au circulat mai multe serii de zvonuri privind posibilitatea ca pe de o parte Erste sau Raiffeisen sa fie preluate de mari grupuri internationale interesate de o pozitie puternica in regiune, sau ca ambele banci austriece sa fuzioneze, scenariu care a fost insa respins ferm de jucatorii in cauza.
Actiunile Erste au inceput anul deasupra pragului de 15 euro, reusind sa treaca si de 16 euro, insa fara a putea rezista la acest nivel. La sfarsitul lui 2008 mai multe banci de investitii au redus substantial preturile tinta pentru urmatoarele douasprezece luni, prognozele fiind insa foarte diferite, de la 16 la 30 de euro pe actiune. Majoritatea analistilor au emis recomandari de cumparare.
Seful Erste Group crede ca o prima sansa de ameliorare a situatiei pe pietele financiare ar fi la sfarsitul verii viitoare.
El considera ca in regiune adevarata criza nu a inceput inca. De asemenea, Treichl spera ca "rechinii" de pe Wall Street - in principal fonduri de risc - sa dea faliment avand in vedere cate probleme au provocat. Pe de alta parte, el critica lipsa de comunicare intre guvernele tarilor din Europa Centrala si de Est, absenta unor actiuni coordonate de raspuns la "atacurile" lansate impotriva regiunii prin media anglo-americana sau prin agentiile de rating.
"Cooperarea dintre bancile centrale este insuficienta si nu functioneaza si intre guverne. Trebuie actionat ca regiune, insa politicienii nu fac nimic in acest sens." Treichl critica si plasarea Romaniei de catre Standard&Poor's in aceeasi categorie de rating de tara ca El Salvador sau Uzbekistan, ignorandu-se statutul de membra a UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO