Bănci și Asigurări

Treichl, seful Erste: Stiu ca managementul si angajatii BCR sunt sub presiune

Treichl: Stiu ca managementul si angajatii BCR sunt sub presiune

Andreas Treichl: Noi nu vedem o contractie economica mai mare de 4% anul acesta

17.06.2009, 00:00 40

"Ne mentinem angajamentul fata de Romania si fata de BCR si vom respecta cerintele autoritatii de reglementare. In prezent, toate subsidiarele noastre sunt bine capitalizate si indeplinesc standardele bancilor centrale. Daca standardele se schimba, vom actiona corespunzator", a spus Treichl.

El nu a dorit sa precizeze ce suma ar urma sa investeasca Erste pentru majorarea capitalului social al BCR, mentionand ca aceasta va depinde de decizia finala a BNR in privinta cerintelor minime de capital.
Cat priveste obligatia de listare a BCR in aceasta toamna, Treichl afirma ca Erste trebuie sa actioneze in interesul tuturor actionarilor BCR si de aceea intentioneaza sa astepte "vremuri mai bune".
"Suntem in plin proces de negociere cu SIF-urile si cu Guvernul Romaniei in privinta listarii planificate a BCR. Pana acum nu am ajuns la nicio decizie."
El a declarat ca este greu de spus daca asteptarea unor vremuri mai bune inseamna o amanare cu doi sau trei ani.
"Sunt multe analize, sugestii si prognoze peste tot, insa de fapt nimeni nu stie cand vom vedea cu adevarat o imbunatatire a situatiei pietelor. Asa ca sa asteptam si vom vedea."
Treichl nu se arata alarmat de recentul anunt al presedintelui Traian Basescu privind intrarea Romaniei in recesiune.
"Noi nu vedem o contractie economica mai mare de 4% anul acesta (Erste isi mentine prognoza de scadere a economiei cu 2,1%). Cred ca situatia economiei va depinde mult de capacitatea Guvernului de a folosi banii de la UE si FMI pentru extrem de necesarele investitii in infrastructura. Romania are o sansa mare si lichiditati substantiale. Doar ca trebuie sa le foloseasca intr-un mod intelept."
El nu se grabeste sa spuna ca pentru Ro-mania ce era mai rau a trecut deja, dar crede ca pachetul de finantare externa de la FMI si UE a fost de foarte mare ajutor, iar aceasta se poate vedea in stabilizarea cursului de schimb. Treichl a fost unul dintre bancherii care au pledat inca de la inceputul anului pentru ca Romania sa incheie un acord cu FMI pentru a atenua perceptiile de risc ale analistilor straini.
BCR a profitat de stabilizarea cursului care a temperat cresterea creditelor neperformante.
"Creditele neperformante au crescut in Romania in primele luni ale anului in acord cu asteptarile noastre, in mare parte din cauza volatilitatii cursului de schimb leu/euro din trimestrul I. De atunci, leul s-a stabilizat, iar acumularea de credite neperformante a incetinit vizibil. Pentru restul anului ne asteptam ca volatilitatea cursului sa se reduca si mai mult pe baza interventiei FMI, UE si BERD. Totusi, avand in vedere ca somajul creste, este greu de facut predictii pe calitatea portofoliului de credite, dar per ansamblu suntem convinsi ca intreg portofoliul nostru din Romania va contribui pozitiv la rezultatul grupului pe 2009."
Treichl apreciaza ca in Romania cererea de credite ramane destul de scazuta, dar sustine ca BCR este una dintre putinele banci care continua sa acorde finantari. "Avem exces de lichiditate in monedele tarilor in care operam, iar la nivel de grup am acoperit deja necesarul de finantare pe termen lung aferent anului 2009, strangand 5,4 mld. euro."
In contextul crizei, seful Erste afirma ca la BCR nu sunt necesare noi reduceri de personal, schimbari in echipa de management sau externalizari de activitati, dar isi da seama ca managementul si personalul bancii se afla sub o mare presiune pentru atingerea tintelor de business fixate pentru acest an.
"Stiu ca tintele sunt foarte ambitioase si ca managementul si angajatii BCR traverseaza o perioada foarte stresanta din aceasta cauza, insa nu le consider exagerate si sunt increzator ca vor putea fi atinse."
Treichl sustine ca BCR s-a transformat intr-o banca foarte eficienta si intr-un membru foarte valoros al grupului Erste. "Nu avem in prezent planuri de a renunta sau externaliza niciun segment important din activitatile BCR."
Cat priveste structura retelei de unitati, el spune ca banca incearca sa o optimizeze. "Daca inchidem o unitate, o facem pentru ca amplasarea ei nu este in zona de interes a clientilor." BCR a trecut recent de 650 de unitati.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO