Bănci și Asigurări

Trezoreria îşi deschide conturi la bănci pentru simplificarea plăţilor

Autor: Liviu Chiru

21.12.2010, 23:40 27

Trezoreria îşi va deschide conturi la băncile comerciale, astfelîncât să simplifice plata impozitelor şi taxelor pentru populaţieşi companii.
Practic, contribuabilii vor putea să facă plata din contul curentpropriu direct în contul Trezoreriei deschis la banca respectivă,evitând astfel comisioanele aferente operaţiunilor cu ordine deplată.

Majoritatea băncilor nu comisionează transferurile intrabancare,astfel că măsura va duce la economii pentru contribuabili.
"În cazul obligaţiilor bugetare mici, comisioanele achitate pentrudecontarea documentelor de plată pot depăşi nivelul obligaţiilorbugetare care se plătesc", precizează nota de fundamentare aproiectului de ordonanţă, publicat pe site-ul Ministerului deFinanţe.

În prezent, Trezoreria operează cu două conturi unice, gestionatede BNR. Astfel, contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuiesă completeze ordine de plată distincte pentru plăţile către celedouă conturi, cât şi pentru plăţile celorlalte obligaţii bugetare.Fiecare plată este comisionată individual.
Pe lângă economia de costuri, Trezoreria anticipează şi o economiede timp pentru contribuabili.

"În scopul evitării costurilor generate de comisioanele bancare, unnumăr însemnat de contribuabili optează pentru plata în numerar aobligaţiilor bugetare, astfel încât în perioadele de plată aacestor obligaţii se creează cozi la ghişeele unităţilorTrezoreriei statului", se mai arată în proiect. ReprezentanţiiTrezoreriei consemnează că proiectul a fost bine primit de bănci,care au văzut oportunitatea de a reduce numărul de documente fizicecu care lucrează.

Astfel de facilităţi erau oferite de mai multe municipalităţipentru plata obligaţiilor faţă de bugetele locale, proiectul detrecere la canale electronice de plată fiind susţinut şi debancheri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO