Bănci și Asigurări

Trezoreria se bazeaza anul viitor pe piata interna pentru finantarea deficitului si a datoriei

Trezoreria se bazeaza anul viitor pe piata interna pentru finantarea deficitului si a datoriei

Stefan Nanu

03.12.2008, 16:11 17

Finantele vor continua sa se imprumute anul viitor preponderent pe piata interna, dar si de la institutiile financiare internationale, pentru finantarea deficitului si refinantarea datoriei, fiind putin probabila lansarea de eurobonduri, a declarat pentru Stefan Nanu, ZF seful Trezoreriei (desen). El estimeaza pentru anul viitor un necesar de emisiuni de titluri de stat pe piata interna de circa 16 mld. lei, peste nivelul programat si revizuit pentru acest an, de 12,7 mld. lei.

"Este greu de spus ce suma vom anunta ca volum total de imprumuturi necesar anului 2009. Daca s-ar mentine tinta de deficit bugetar de 2% din PIB pentru anul viitor, conform proiectului aprobat deja de Guvern, vom avea nevoie de un mix de finantare de 16 mld. lei de pe piata interna si 500 mil. euro de pe pietele externe, pentru acoperirea necesarului de refinantarea datoriei care matureaza si finantare a deficitului bugetar", a explicat Nanu. La ultimele licitatii, statul a platit dobanzi tot mai mari, randamentele acceptate apropiindu-se de rata la facilitatea de credit Lombard, de 14,25%, nivelul maxim agreat de Trezorerie.
"Am avut intalniri cu dealerii primari si le-am comunicat ca nu acceptam randamente peste Lombard. Este mai mult decat rezonabil, am spus foarte clar, nu avem cum sa acceptam peste aceasta dobanda. In schimb, incercam sa fim cat mai flexibili in privinta instrumentelor emise astfel incat sa venim in intampinarea necesitatilor investitionale", spune Nanu. Astfel, Finantele vor incerca sa emita acolo unde bancile au nevoie, pe maturitati reduse, de 3 luni, neomitand insa si necesitatile investitionale ale investitorilor institutionali de tipul fondurilor de pensii private si asiguratorilor de viata, desi necesitatile acestora sunt foarte limitate deocamdata.
La sfarsitul lunii septembrie din acest an, Finantele au decis majorarea plafonului de imprumuturi cu 1,7 mld. lei, fata de nivelul de 11 mld. lei anuntat initial, din cauza cresterii necesarului de finantare a deficitului bugetar si a refinantarii datoriei externe, precum si a diminuarii intrarilor de credite externe. De la inceputul anului, Trezoreria a atras circa 9,4 mld. lei, deficitul la sfarsitul lunii octombrie fiind estimat la 1,5% din PIB.
In decembrie, Finantele vor sa emita titluri de stat de 3,4 mld. lei, reprezentand jumatate din suma totala care a fost programata pentru ultimul trimestru al anului, de 7 mld. lei.
Seful Trezoreriei a precizat ca anul viitor ar putea sa fie relansate si emisiunile de titluri de stat speciale pentru populatie, suspendate in ianuarie 2005. Sumele atrase de pe piata externa pot proveni fie de la institutiile financiare internationale, cum ar fi Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, fie din lansarea de eurobonduri, desi este foarte putin probabil.
Potrivit sefului Trezoreriei, Romania va avea anul viitor un serviciu liniar de plata a datoriei guvernamentale, in conditiile in care nu exista niciun varf de plata, nefiind scadenta nicio rambursare de eurobonduri spre deosebire de 2008.
Finantele se gandesc sa emita si obligatiuni in euro pe piata locala in conditiile in care exista cerere pentru astfel de instrumente. Decizia vine in urma unor semnale privind retragerea unor sume de bani de la banci din strainatate, inclusiv din Elvetia, si plasarea lor in depozite in Romania. "Nu este politica Trezoreriei sa emita obligatiuni in euro pe piata locala. Pot fi un instrument pe care sa-l emiti in cazul in care exista cerere. Problema este ca foarte multi ar putea sa-si mute conturile din banci in titluri. Or, scopul nu este decapitalizarea bancilor", a mai spus Nanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO