Bănci și Asigurări

Tulburarile din Ungaria zdruncina piata valutara locala

25.09.2006, 18:36 17

Leul s-a depreciat semnificativ in fata euro, la fel ca restul monedelor din regiune, dupa ce jucatorii straini au decis sa isi inchida pozitiile pe pietele emergente, pe fondul prelungirii situatiei tensionate din Ungaria.
Cursul oficial a urcat vineri cu 0,9% sau 3,29 bani, pana la 3,5647 lei pentru un euro. Acesta este cel mai inalt nivel atins de euro de la sfarsitul lui iulie, cand piata inca se resimtea dupa iesirile masive de capital din mai si iunie, cand jucatorii internationali se concentrau pe plasamente cu grad redus de risc. Evolutia leului pare din nou legata strans de cea a monedelor vecine, dupa ce in ultima luna piata locala se deconectase de celelalte piete din regiune, ramanand stabila pe fondul unei lichiditati foarte reduse.
"Jucatorii straini au cumparat masiv valuta, iar cererea lor nu si-a gasit contrapartida. Evolutia cursului in zilele urmatoare depinde de situatia din Ungaria. Daca se va inrautati, euro va urca spre 3,6 lei. In caz contrar, cursul va cobori probabil spre 3,53 lei pentru un euro", spune Alexandru Anghel, dealer la Egnatia Bank. El apreciaza ca ordinele de cumparare ale jucatorilor straini au totalizat 100 de milioane de euro, in timp ce volumul tranzactionat vineri pe piata interbancara a depasit 300 de milioane de euro.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis vineri in cotatii de 3,5390/3,5440 lei pentru un euro, cu mai mult de un ban peste nivelul la care inchisese joi. Ordinele de cumparare au aparut inca de la prima ora de tranzactionare, astfel ca euro a urcat pana la un maxim al zilei de 3,5740/3,5790 lei. Pana la inchiderea pietei cotatiile au alunecat usor la 3,5690/3,5740 lei pentru un euro, in conditiile in care interesele de vanzare de valuta au fost nesemnificative.
Zlotul polonez a pierdut vineri 0,8% in fata euro, cursul urcand de la 3,946 la 3,978 zloti pentru un euro. Forintul maghiar a inregistrat o evolutie similara, pierzand 0,9% in fata euro, intr-o singura zi. Cursul a urcat de la 274,4 la 276,9 forinti pentru un euro.
Pe parcursul saptamanii trecute, care a fost marcata de tulburarile sociale din Ungaria, forintul a pierdut 2,3% in fata euro.
Cea mai afectata de miscarea de vineri a fost lira turceasca, aceasta pierzand pe parcursul sedintei de tranzactionare 4,6% in fata euro. Cotatiile pe piata turca au urcat de la 1,87 la 1,961 lire pentru un euro. Si in primavara iesirile de capitaluri au afectat cel mai puternic lira turceasca, pe fondul unei situatii economice nefavorabile. Banca centrala a Turciei a fost nevoita atunci sa intervina pe piata pentru a stabiliza cursul.
Pe piata la termen de la Sibiu, euro a fost cotat pentru sfarsitul saptamanii la 3,555 lei, in crestere usoara fata de zilele precedente. Cotatiile raman insa sub cele de pe piata spot, in conditiile in care operatorii au asteptari limitate privind aprecierea euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au inregistrat o revenire partiala, urcand la 3%-6% pe an. Astazi BNR organizeaza o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna, asigurand astfel un debuseu pentru lichiditatile in exces de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO