Bănci și Asigurări

Ultima zi inaintea vanzarii BCR

19.12.2005, 17:46 11

Maine, 20 decembrie, se incheie cursa pentru preluarea BCR, Comisia de privatizare urmand sa deschida ofertele imbunatatite depuse de cele doua banci finaliste, Erste Bank (Austria) si Millenium BCP (Portugalia). Pretul probabil de peste 3 miliarde de euro va face din vanzarea BCR cea mai valoroasa privatizare romaneasca, dar si cea mai scumpa tranzactie bancara din Europa Centrala si de Est.

Suma pentru privatizarea BCR se va plasa "semnificativ deasupra" nivelului de trei miliarde de euro, potrivit ministrului culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, care crede ca va primi o parte din bani pentru finantarea unor proiecte ale institutiei pe care o conduce.

Castigatorul confruntarii dintre Erste si Millennium va prelua o institutie bancara cu active de aproximativ 9 mld. euro. Statul va incasa aproximativ 60% din valoarea tranzactiei, restul sumei revenind celor doua institutii financiare internationale - BERD si IFC, care detin impreuna 25% din BCR plus doua actiuni.

Comisia de privatizare a hotarat ca banii pe care castigatorul cursei se va angaja sa-i plateasca vor fi virati intr-un cont escrow deschis la o banca din Londra, pe care tot Comisia urmeaza sa o aleaga, in functie de nivelul comisioanelor solicitate. Solutia a fost aleasa in urma discutiilor dintre Sebastian Vladescu, seful Comisiei de privatizare, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acesta din urma fiind preocupat de pozitia de forta pe care ar fi obtinut-o banca de pe piata locala in eventualitatea in care ar fi fost aleasa pentru deschiderea contului in care sa fie varsati banii pentru BCR.

Contractul de privatizare urmeaza sa fie semnat miercuri, 21 decembrie. Plata actiunilor se va realiza in termen de cel mult 90 de zile de la data semnarii, perioada in care partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care si aprobarea de catre Parlament a ordonantei de guvern privind contractul de privatizare.

Desi inca nu exista un act normativ adoptat in acest sens, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat recent decizia Executivului ca veniturile din privatizare sa fie transferate la un asa-numit Fond de Dezvoltare a Infrastructurii, pentru finantarea proiectelor din transport, sanatate si educatie, existand totodata posibilitatea ca o parte dintre aceste sume sa fie utilizate si pentru sistemul privat de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO