Bănci și Asigurări

Un miliard de euro in minus la rezerva valutara a BNR in decembrie

Un miliard de euro in minus la rezerva valutara a BNR in decembrie
05.01.2009, 17:46 15

Deprecierea dolarului si a lirei sterline in fata euro, dar si interventiile derulate pe piata valutara au facut ca rezerva valutara a BNR sa coboare cu un miliard de euro doar in decembrie, pana la 26,22 miliarde de euro.
Iesirile totale de valuta de la rezerva s-au ridicat la 2,59 miliarde de euro, in timp ce intrarile au totalizat doar 1,58 miliarde de euro.
"Scaderea rezervelor la 31 decembrie 2008 fata de 30 noiembrie 2008 a fost in principal rezultatul evolutiei cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata. Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 de milioane de euro", potrivit comunicatului publicat ieri de BNR.
Banca centrala a plasat 63% din rezerve in active denominate in euro, in timp ce dolarul are o pondere de 32,55%, iar lira sterlina de 4%.
Analistii spun insa ca BNR a utilizat sume importante in cadrul operatiunilor pe piata valutara, prin care a tinut cursul oficial sub pragul de 4 lei/euro pana in ultima zi a anului 2008, desi pe piata cotatiile urcau peste acest nivel.
"Au cheltuit circa 700-800 de milioane de euro din rezerva valutara prin aceste interventii, insa fara sa aiba o strategie clara, de a duce cursul la un anumit nivel", a comentat un analist. De altfel, majoritatea analistilor considera ca banca centrala va continua sa intervina pe piata, pentru a evita evolutii bruste ale cursului, in conditiile in care se mentin presiuni importante de depreciere a leului.
BNR mai enumera in sirul operatiunilor care au afectat nivelul rezervei valutare incasari in contul Ministerului Finantelor si venituri din administrarea rezervei internationale, operatiuni derulate pe piata interbancara, modificarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale si platile efectuate in contul datoriei externe.
Comparativ cu decembrie 2007, rezerva valutara a BNR mentine totusi o crestere cu aproape un miliard de euro. Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat in decembrie ca pentru 2009 principalul obiectiv al BNR va fi protejarea rezervei valutare, unul din principalii indicatori de incredere vizati de agentiile straine de evaluare.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone de aur, valoarea acesteia fiind stabilita la putin peste 2 miliarde de euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valuta plus aur) totalizau astfel la sfarsitul lui decembrie 28,2 miliarde de euro, fata de 29,3 miliarde de euro in noiembrie.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO