Bănci și Asigurări

Un punct de inflexiune, după creşterea dobânzilor? Creditul în lei continuă să fie majoritar, însă începutul anului 2019 a venit cu o scădere

Un punct de inflexiune, după creşterea dobânzilor?...

Autor: Claudia Medrega

15.04.2019, 17:25 185

♦ Împrumuturile în lei au dominat creditarea în ultimii ani în contextul scăderii dobânzilor la minime istorice, însă ascensiunea ROBOR nu rămâne fără efecte ♦ Luna februarie 2019 a venit cu o temperare a creditării în lei, ponderea acestor împrumuturi în total reducându-se uşor ♦ Iar declinul creditării în valută s-a atenuat considerabil.

Ponderea creditelor în lei în to­talul împrumuturilor acordate de bănci sectorului privat ră­mâne majoritară, însă s-a di­minuat uşor în luna februarie, la 65,7%, după mai mulţi ani de creşteri neîntrerupte, în condiţiile în care dobânzile sunt pe o pantă ascendentă. Rămâne de văzut dacă este o situaţie conjuncturală sau dacă ma­jorarea dobânzilor îi va stimula pe români să se reorienteze spre creditele în valută.

În urmă cu circa un deceniu, situaţia era inversată, ponderea creditelor în valută depăşind 60%.

Boardul BNR a discutat la şedinţa de politică monetară din luna aprilie despre evoluţia creditării în funcţie de monedă, respectiv despre „creşterea uşor mai temperată a componentei în lei“, în paralel cu „atenuarea considerabilă a declinului componentei în valută“, amplificată ca efect statistic de mărirea cursului de schimb leu/euro. Pe acest fond, BNR susţine că ponderea creditului în lei în totalul creditului s-a redus marginal, la 65,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO