Bănci și Asigurări

Un sfert din conturile fondurilor de pensii sunt goale

23.04.2009, 18:58 30

Cresterea somajului si a falimentelor a redus numarul de conturi ale participantilor la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) pana la 27% din total, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Anul trecut in mai, numarul conturilor goale din pilonul II de pensii reprezenta un procent mai redus, de 23% din total. Criza a afectat insa si pilonul pensiilor private facultative (pilonul III). "Se inregistreaza un numar mult mai mic de noi clienti decat estimarile initiale, si chiar decat cele revizuite, precum si o acumulare mai lenta a activelor administrate."
Pe langa efectele crizei din economia reala, administratorii fondurilor de pensii se confrunta si cu o criza a sistemului legislativ, pe care il considera lipsit de predictibilitate.
"Investitorii straini au venit in Romania asumandu-si investitiile de 1,6 mld. lei pe termen lung, asteptandu-se initial la un termen de recuperare de 10 ani, avand incredere in stabilitatea sistemului legislativ", a declarat Emilia Bunea, CEO al ING Pensii. Termenul mediu de recuperare a investitiilor facute de companiile de pensii a fost revizuit la 15 ani.
Administratorii au avut anul trecut pierderi de cinci ori mai mari decat in 2007, de 880 mil. lei (peste 200 mil. euro), din cauza noilor reguli contabile care nu permit amortizarea investitiilor pe termen lung.
Pierderile companiilor de pensii vor determina reduceri de capital social. Allianz-Tiriac Pensii a anuntat ca isi va diminua capitalul pentru a acoperi pierderile contabile din 2008, de 392 mil. lei, dupa ce compania operase o majorare de capital de 320 mil. lei.
"Diminuarile de capital social nu inseamna ca investitorii isi retrag banii din piata, ci acopera pierderile contabile inregistrate", a precizat Crinu Andanut, directorul general al companiei. Administratorii au mai cheltuit in aceasta perioada aproape 10 mil. euro cu trimiterea scrisorilor anuale de informare cu privire la situatia contului catre participantii la pilonul II de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO