Bănci și Asigurări

Unde a fost fiscul? România a înregistrat în 2015 cel mai mare deficit la colectarea TVA din UE

Unde a fost fiscul? România a înregistrat în 2015 cel...

Autor: Mediafax

29.09.2017, 00:00 388

Statele Uniunii Europene au pierdut aproape 152 de miliarde de dolari din veniturile TVA, în 2015, România înregistrând cel mai mare deficit la colectarea TVA, 37,2%, potrivit unui studiu al Comisiei Europene publicat ieri.

Ministerul Finanţelor din România intenţionează să introducă începânt cu 1 ia­nuarie 2018 o nouă formă de colectare a TVA care va însemna colectarea taxei prin intermediul unui cont separat, pentru stoparea evaziunii. Potrivit datelor Comisiei Europene publicate ieri, cele mai mari deficite la colectarea TVA au fost raportate în România (37,2%), Slovacia (29,4%) şi Grecia (28,3%).

Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Spania (3,5%) şi Croaţia (3,9%). Deficitul la colectarea TVA raportat de România a scăzut la 37,2%, în 2015, de la 37,9%, în 2014. În luna octombrie, Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru actualizarea normelor în materie de TVA.

Frauda în materie de TVA ar trebui să devină mai uşor de abordat, iar colectarea TVA ar trebui să fie mai eficientă. Deficitul de colectare a TVA, care constituie diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi sumele efectiv colectate, demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată beneficia pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor, precizează Comisia Europeană. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO