Bănci și Asigurări

UniCredit: Revenirea nu va veni din creditare, trebuie stimulata cererea

UniCredit: Revenirea nu va veni din creditare, trebuie stimulata cererea

Federico Ghizzoni, seful operatiunilor din ECE la UniCredit: Romania a avut o crestere rapida in anii trecuti si o cadere abrupta in 2009, dar daca eliminam aceste extreme, arata ca o tara in care trebuie sa ne imbunatatim prezenta.

16.05.2010, 23:11 31

Lipsa cererii de finantari din partea populatiei si a firmeloreste motivul pentru care creditarea ramane slaba, iar solutiatrebuie sa vina de la autoritati, care ar putea sa stimulezeabsorbtia de fonduri europene. "Poate modelul din Europa Centralasi de Est a fost prea agresiv, dar nu acesta s-a prabusit, criza afost declansata de problemele din Statele Unite ale Americii. Nueste nevoie de o revolutie", spune Federico Ghizzoni, sefuloperatiunilor din Europa Centrala si de Est al UniCredit.

El considera ca iesirea din actuala criza poate fi realizatadoar prin revitalizarea cererii de credite, intrucat oferta estedeja existenta, iar aceasta cade in sarcina guvernelor.

"Absorbtia completa a fondurilor europene este absolutobligatorie. Acestea pot sa adauge pana la 2% la cresterea anuala aProdusului Intern Brut."

Romania are alocate fonduri europene de aproape 20 mld. euro inexercitiul 2007-2013, insa are una dintre cele mai mici rate deabsorbtie, de circa 10%, potrivit studiului "CEE Banking: un noumodel pentru iesirea din criza", realizat de grupul UniCredit.Italienii estimeaza o crestere economica pentru Romania de 0,4%anul acesta, pentru ca in 2011 sa accelereze la 3,4%.

"Gatuirea creditarii vine din lipsa de cerere. Bancile au bani,dar nu dau credite pentru ca nu exista cerere. Firmele nu investescsi gospodariile sunt preocupate de somaj si nu consuma. Acumautoritatile ar trebui sa restarteze cererea, apoi va urma sicreditarea. Revenirea nu poate pleca doar prin creditare", spuneDebora Revoltella, seful departamentului de Analiza Strategicapentru Europa Centrala si de Est al grupului UniCredit.

Ea a aratat ca in majoritatea pietelor din regiune unde grupuleste activ, sistemele bancare au lichiditati excedentare, insacontextul macro indica o cerere foarte slaba de finantari. Inprimele doua luni din 2010, pe cele 17 piete incluse de grup inEuropa Centrala si de Est soldul creditelor a inregistrat variatiicuprinse intre -2% si plus 2%. Romania are a doua crestere dupaTurcia, cu aproape 1,5% (studiul elimina efectul variatieicursului).

"Vedem in continuare oportunitati pentru sectorul bancar inregiune, dar cu un model mai echilibrat, cu profitabilitate maimica decat in trecut, dar oricum mai buna decat cea care se poaterealiza pe pietele mature", spune Revoltella.

Un nou plan de crestere in Romania

Romania ramane o piata foarte atractiva pentru italienii de laUniCredit, care o includ alaturi de Turcia si Rusia in categoriatarilor unde vad loc pentru cresteri rapide in anii urmatori, darsi pentru profituri mai mari. "Romania a avut o crestere rapida inanii trecuti si o cadere abrupta in 2009, dar daca eliminam acesteextreme, arata ca o tara in care trebuie sa ne imbunatatimprezenta", spune Federico Ghizzoni. Seful operatiunilorinternationale ale UniCredit spune ca in prezent discuta cuconducerea filialei locale, UniCredit Tiriac Bank - un jucator detop zece dupa active - o reluare a expansiunii.

Banca avea un plan de crestere pe cinci ani care prevedeaextinderea retelei teritoriale la 450 de unitati. In 2008 planul afost inghetat, banca stagnand de atunci pe active, in timp cereteaua a ramas la circa 250 de unitati.

"Nu vad o crestere semnificativa a numarului de unitati in 2010.Poate la sfarsitul lui 2010 sau in 2011 vom relua expansiunea",spune Ghizzoni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO