Bănci și Asigurări

UniCredit-Ţiriac a lansat depozite la termen de 2-7 ani cu dobânzi de 7% la lei şi 4,5-6% la euro

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

19.01.2012, 15:51 625

UniCredit Ţiriac Bank a lansat depozite pe termen lung, cu scadenţe între 2 şi 7 ani, pentru care practică dobânzi de 7% pe an la lei, de 4,5-6% pe an la euro şi 3,5%-5% pe an la dolari, a anunţat joi Bogdan Spuză, director marketing şi segmente, Divizia retail.

Rata dobânzii pentru acest depozit este fixă, fiind plătită la finalul perioadei pentru care s-a constituit depozitul.

Depozitul la termen este fără prelungire automată, clienţii putând opta pentru scadenţe de 2,3,5 şi 7 ani.

Pentru retragerile înainte de termen, banca va plăti la lei o dobândă de 4,75% pentru lichidarea în primul an, 5% până în doi ani, 5,25% până în trei ani, 5,5% până în patru ani, 5,75% până în cinci ani, 6,25% până în şase ani şi 6,75% în anul 6-7.

"Strategic, noi vrem să acoperim cu ofertă această zonă, chiar dacă până acum nu a fost cerere. La economisirea pe termen mediu lung trebuie să apară produsele şi mai apoi se va vedea şi cererea. Noi credem că va creşte economisirea pe acest segment", a spus Spuză.

Oficialul UniCredit-Ţiriac a arătat că în primele două săptămâni de când produsele sunt disponiblie la ghişeele băncii s-au constituit deja câteva sute de depozite, iar până la finele anului estimează între 1.000 şi 2.000 de astfel de contracte.

Spuză se aşteptă ca principalii clineţi să aibă disponibiliătăţi peste medie, de ordinul a câteva zeci de mii de euro, şi care au deja plasamente consistente pe termen scurt.

"Nu ne aşteptăm să vină la astfel de depozite clienţii cu 1.000 de euro în depozite pe termen scurt", a adăugat Spuză.

Economistul şef al UniCredit Ţiriac, Dan Bucşa, crede că momentul este favorabil unor astfel de produse pentru că economia s-a stabiilizat, iar o astfel de situaţie aduce, de obicei, o extindere a maturităţilor de economisire.

"A scăzut foarte mult inflaţia şi, chiar dacă vom mai avea puseuri, nu o vedem să crească peste 7% dacă nu există şocuri exogene semnificative sau nu cresc taxe importante", a explicat Bucşa.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac mizează şi pe o reducere a dobânzilor ca efect al ajustării fiscale a statului, care nu va mai concura atât de mult pentru resursele existente, iar investitorii străini vor face o evaluare mai favorabilă a riscului.

"Credem că este momentul ca băncile să se orienteze către economiile pe termen mai lung. Nu putem să ne întindem la nesfârşti cu finanţarea creditării prin resurse atrase pe termene foarte scurte", a mai spus Bucşa.

Pe de altă parte, Bogdan Spuză a explicat că odată cu extinderea maturităţilor se constată o preferinţă a clienţilor către plasamentele în valută, ceea ce arată că teama de deprecierea monedei naţionale este încă prezentă.

UniCredit a lansat şi un plan de economisire destinat în principal clienţilor care au cont curent la bancă, în care primesc anumite venituri, sau virează lunar ratele la creditele contractate.

Planul de economisire este conceput ca un depozit cu aport lunar suplimentar, în lei şi valută, având o sumă minimă a soldului lunar de 500 lei sau 100 euro, şi o sumă minimă suplimentară lunară de 100 de lei sau 25 de euro.

Dobânzile oferite de bancă pentru valori sub 500 de lei (100 de euro) sunt de 5% la lei şi 1,75% la euro, iar pentru valori mai mari de 5,5% la lei şi 2,25% la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels