Bănci și Asigurări

UniCredit Ţiriac Bank vede încă posibilă o creştere economică de 1,3% în 2013, mizând pe revenirea consumului

UniCredit Ţiriac Bank vede încă posibilă o creştere economică de 1,3% în 2013, mizând pe revenirea consumului

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

01.04.2013, 18:54 283

UniCredit Ţiriac Bank menţine la 1,3% estimarea de creştere economică pentru 2013, anticipând că revenirea cererii interne va continua, în timp ce cererea externă ar putea să rămână prea slabă pentru a susţine economia, potrivit ultimului raport lunar al băncii.

Analiştii instituţiei de credit se aşteaptă pentru 2013 la o evoluţie mai bună a industriei în comparaţie cu 2012, pe fondul unei uşoare reveniri a comerţului mondial, a cererii interne şi a unor capacităţi noi de producţie în România.

"Datele susţin scenariul ca exporturile să evolueze mai bine anul acesta (ţinând cont de noile capacităţi de producţie în industria manufacturieră auto/motoare şi a electrocasnicelor mici), în timp ce contul curent va continua să se corecteze spre 3,5% din PIB", se arată în raport.

Pentru sectorul de retail banca îşi menţine viziunea uşor optimistă.

În schimb, analiştii UniCredit Ţiriac Bank consideră că evoluţia anuală a construcţiilor ar putea rămâne în teritoriu negativ din cauza unui efect de bază nefavorabil cauzat de investiţii publice agresive în S1 2012. Fondurile UE din cadrul programului de transport sunt încă suspendate, însă ar putea fi deblocate în viitorul apropiat, anticipează UniCredit Ţiriac Bank.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,9%, la 1,4%, o estimare uşor mai pesimistă decât proiecţiile Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Guvernului, de 1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO