Bănci și Asigurări

UniCredit Tiriac lucreaza la o companie de consumer finance

04.08.2008, 17:54 45

UniCredit Tiriac Bank a facut in primul semestru primii pasi pentru crearea unei companii de consumer finance, care ar trebui sa devina operationala in aceasta toamna.
In acest proiect banca este asistata de divizia specializata a grupului, UniCredit Consumer Finance Milano.
Lansarea unei societati de credite de consum este o parte a planului de dezvoltare strategica a UniCredit Tiriac, care prevede extinderea prezentei bancii pe zona de mass retail. UniCredit Tiriac, care a fost creata prin fuziunea a trei banci - Banca Tiriac, HVB Bank si UniCredit Romania - a mostenit pozitii puternice pe partea de corporate si a intreprinderilor de dimensiuni medii si mici, insa pe zona de retail se adresa in principal clientilor cu venituri peste medie.
Pentru a accesa clientela de masa pe retail, banca si-a reasezat oferta si a inceput extinderea retelei teritoriale, care va ajunge la cel putin 300 de unitati in 2010, fata de circa 140 la inceputul acestui an. In primul semestru banca a deschis 36 de unitati.
Compania de credite de consum nu a fost inca inregistrata legal, insa in prima jumatate a anului a fost definitivata structura organizatorica si oferta de produse si a inceput recrutarea personalului.
Mai multe banci din sistem si-au creat subsidiare specializate in credite de consum. Aceasta piata s-a dezvoltat puternic inca in urma cu trei ani, in conditiile in care la acel moment activitatea institutiilor financiare nebancare nu era reglementata, in timp ce BNR impunea bancilor norme restrictive privind creditarea populatiei. In aceste conditii, mai multe grupuri bancare s-au grabit sa isi creeze propriile companii, vazand ca pierd teren pe creditul de retail in fata unor societati independente.
Astfel, BRD-SocGen, Raiffeisen, Banca Transilvania, Bancpost sau Citibank au creat astfel de societati. In prezent, cel mai mare jucator pe piata de consumer finance este Cetelem, detinuta de divizia specializata a gigantului francez BNP Paribas, cu credite in sold de 226 de milioane de euro. BRD-Finance, o subsidiara a Societe Generale, este al doilea jucator ca marime. Si americanii de la GE Money au achizitionat o companie de credite de consum - Ralfi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO