Bănci și Asigurări

Van Groningen: In 2009 criza economica va manca din profitul bancilor

Van Groningen: In 2009 criza economica va manca din profitul bancilor

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank: E nevoie in primul rand de o ajustare a comportamentului de consum, pentru ca in Romania multe credite au fost acordate pentru consum. Nu mai poti sa economisesti doar 100 de lei si sa iei credit 130 de lei.

11.12.2008, 15:46 49

"Profiturile bancilor vor scadea pe de o parte din cauza dobanzilor ridicate la care atrag resurse si pe de alta din cauza cresterii provizioanelor pentru riscul de credit", remarca Steven van Groningen.
Inca din trimestrul al treilea, banci mari si mici deopotriva au inceput sa constituie provizioane suplimentare, in conditiile in care cresterile succesive ale dobanzilor la credite si deprecierea leului au afectat capacitatea de rambursare a clientelei. Deteriorarea situatiei economice in ansamblu in octombrie si noiembrie a amplificat riscul ca din ce in ce mai multi clienti companii sa aiba dificultati la plata ratelor, pe fondul cresterii dobanzilor.
"Cu siguranta vor fi clienti companii care isi vor plati mai greu creditele si ca atare trebuie sa majoram provizioanele", spune van Groningen.
Bancile au intrat practic intr-un cerc vicios - majoreaza dobanzile la credite pe masura cresterii costului resurselor si a riscurilor, dar in acelasi timp deterioreaza astfel capacitatea de rambursare a clientilor si sunt nevoite sa suporte costuri mai mari cu provizioanele de risc.
Institutiile de credit resping din plin consecinta faptului ca au acordat credite pe termen mediu si lung finantate din resurse atrase pe termen scurt, dintre care unele nu mai pot fi reinnoite, iar altele au devenit mult mai scumpe decat acum doi ani.
Pe de alta parte, seful Raiffeisen remarca faptul ca numeroase companiii private au probleme de lichiditate din cauza ca entitati ale statutului cu care au contracte nu au mai facut plati in ultima perioada, provocand probleme in lant. In acelasi timp insa, Ministerul Finantelor se plange ca multe companii au inceput sa nu mai plateasca impozitele datorate, recurgand la creditul fiscal in locul celui bancar, devenit inaccesibil.
Van Groningen afirma ca creditarea va continua in masura in care bancile vor avea lichiditati si, pentru ca nu se mai pot baza pe finantarea din afara, va fi necesara o ajustare de comportament la nivelul intregii piete.
"E nevoie in primul rand de o ajustare a comportamentului de consum, pentru ca in Romania multe credite au fost acordate pentru consum. Nu mai poti sa economisesti doar 100 de lei si sa iei credit 130 de lei. Trebuie echilibrata dinamica economisirii cu cea a creditarii."
Ca atare, el spune ca principala resursa pentru acordarea de credite o vor constitui depozitele atrase de la clienti. In ultimele luni bancile au intrat intr-o cursa a majorarii dobanzilor la depozite si la lei si la valuta. Astfel, bonificatiile la resursele atrase in lei au ajuns sa depaseasca si cu 7-8 puncte procentuale rata anuala a inflatiei.
In plus, bancile au ajuns sa concureze pentru lichiditate cu Ministerul Finantelor, care a inceput sa absoarba de pe piata sume din ce in ce mai mari pentru a acoperi sincopele de numerar.
Ramane de vazut ce impact va avea acest cost al dobanzilor asupra rezultatelor bancilor. La noua luni, multi jucatori au continuat sa raporteze cresteri solide de profit, insa in cazul unor banci mari precum BCR, BRD sau Banca Transilvania o contributie mare la crestere a avut-o castigul exceptional obtinut din vanzarea Asiban. In acelasi timp, unii jucatori mici au intrat pe pierdere.
Dupa primele noua luni, bancile din sistem acumulasera un profit de 3,63 miliarde de lei (echivalentul a circa un miliard de euro), in crestere cu 93% fata de aceeasi perioada din anul 2007, potrivit datelor BNR. Nivelul castigului a fost insa influentat de cele 350 de milioane de euro incasate de BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania pentru vanzarea Asiban. Pana la sfarsitul acestui an BCR urmeaza sa incaseze inca 244 de milioane de euro din vanzarea celor doua companii de asigurari ale grupului catre Vienna Insurance.
Van Groningen afirma ca unele banci ar putea ajunge sa se confrunte nu doar cu probleme de lichiditate, ci si de capital, aceasta din urma fiind mult mai serioasa.
De la inceputul anului banca centrala a solicitat mai multor banci sa opereze majorari de capital pentru a se reincadra in parametrii de prudentialitate adecvati.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO