Bănci și Asigurări

Van Groningen: Incertitudinea blocheaza creditarea. Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni asa repede

10.01.2010, 23:04 23

Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni atattimp cat nu se stie care bugetari isi vor pastra slujbele si carenu, care angajati vor avea salariile taiate, care firme se vorascunde de banci prin declararea insolventei, ce taxe se modificasi cum si ce proiecte va finanta statul pana la urma, afirma Stevenvan Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

"In Romania toate procesele dureaza foarte mult: se amanarestructurarile de personal, se intarzie falimentele, nu selamuresc planurile de investitii publice. Bugetarii nu stiu dacavor mai avea loc de munca sau cu cat le va scadea salariul, lafirmele private totul merge prost si circula tot felul de zvonuri,asa incat cine sa se apuce sa-si cumpere masina sau sa vina sa iacredit, chiar daca dobanda scade cu 0,5%? Daca nu exista o viziuneclara pentru fiecare, mai bine asteptam si ne reducem cheltuielile.Si asa consumul devine foarte mic si atunci cine sa mai investeascain capacitati de productie", descrie Van Groningen blocajul generatde mentinerea incertitudinii pe piata.

El nu crede ca se va putea vorbi de relansarea economiei insemestrul I, insa se declara convins ca peisajul pietei bancare seva schimba anul acesta.

"Nu stiu exact cand si ce jucatori vor fi implicati, insa vomvedea schimbari si vor fi si surprize."

Seful Raiffeisen, care este si vicepresedinte al ARB, sustine caimaginea pietei continua sa fie distorsionata de reglementarileBNR, unele banci preferand sa vanda creditele neperformante in tariin care cerintele de provizionare sunt mai flexibile.

"Se face un arbitraj de reglementare. Situatia nu estetransparenta si e greu sa-ti dai seama ce se intampla de fapt, atattimp cat problemele sunt exportate, iar pe hartiile de aicilucrurile pot arata grozav."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO