Bănci și Asigurări

Vanzarile mai mari de euro au apreciat leul

02.03.2005, 00:00 11

Leul a inregistrat ieri o usoara apreciere fata de euro, pe fondul unor vanzari de valuta mai mari din partea clientilor.


Euro a pierdut 191 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 36.231 de lei. Deprecierea de ieri sterge practic castigul de luni, cand euro se apreciase usor. Dolarul a inregistrat o noua depreciere, pierzand 34 de lei, pana la un curs de 27.439 de lei pentru un dolar.


Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.300/36.400 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 36.550 de lei pentru un euro (la cumparare). Spre sfarsitul sedintei de cumparare au aparut ordine de vanzare, cotatiile intrand pe un trend descendent. Astfel, euro s-a depreciat pana la o minima de 36.070 de lei (la vanzare). Piata s-a inchis in cotatii de 36.120/ 36.220 lei/euro.


"Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare au aparut ordine de vanzare care au animat piata, cu toate ca nu au fost foarte mari. Piata trece printr-o perioada de acalmie, dupa care este posibil sa fie reluat trendul de scadere agresiva a cursului. Pana la o schimbare mai exista insa jucatori care sa-si marcheze profitul la nivelul de 36.000 de lei pentru un euro, dupa interventia BNR care a lasat un deficit de valuta in piata", a comentat un dealer. Inainte ca leul sa inceapa sa se aprecieze puternic, pana la nivele care au atras Banca Centrala in piata, aceasta trecuse printr-o perioada mai lunga de acalmie, in care cursul a oscilat intr-o banda ingusta, iar volumele scazusera simtitor.



Piata a inregistrat luni un deficit de valuta de 11 milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 118 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut sensibil, pana la 94 de milioane de euro, putin peste jumatate din media ultimelor sedinte. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 212 milioane de euro.



Pe piata de la Sibiu contractele futures leu/euro cu scadenta in martie au fost tranzactionate in cotatii intre 36.005 - 36.185 de lei pentru un euro.



Pe pietele internationale dolarul s-a intarit usor fata de euro, cursul coborand pana la 1,3215 dolari/ euro, dupa publicarea in ziua precedenta a unor date referitoare la evolutia economiei americane.



Dobanzile la depozitele pe o zi au coborat din nou pana la 5% - 7% pe an, in contextul in care Banca Centrala nu a intervenit ieri pe piata pentru a steriliza excesul de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO