Bănci și Asigurări

Vanzarile speculative duc euro la 3,28 lei

10.05.2007, 18:06 42

Euro a inregistrat un nou minim in fata leului, cursul oficial coborand ieri sub nivelul pshihologic de 3,3 lei. Cotatiile au coborat chiar pana la 3,276 lei pentru un euro pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce jucatorii straini au vandut agresiv valuta, spre sfarsitul zilei.
Niveluri atat de scazute nu au mai fost inregistrate de la sfarsitul lui octombrie 2002.
BNR a calculat un curs de 3,2974 lei/euro, cu 0,86 bani sub nivelul precedent. Dolarul a inregistrat o variatie marginala, cursul coborand cu 0,02 bani, pana la 2,4349 lei.
Pe piata valutara cotatiile au coborat inca de la primele ore usor sub nivelul de 3,3 lei/euro, dupa ce in sedinta de marti coborasera de la nivelul de 3,31 lei pentru un euro. Aprecierea leului este alimentata de nivelul ridicat al dobanzilor pe termen scurt pe piata monetara. Ieri dobanzile pe termen scurt au stationat la 10%-16%.
"Ne asteptam la o scadere a dobaznilor in sedinta de joi, cand va ajunge la scadenta un depozit de 2 miliarde de lei, atras anterior de BNR. Pe de alta parte, ramane de vazut daca BNR va reveni la sfarsitul saptamanii cu o licitatie pentru injectarea de lichiditati in piata", spune Alexandru Anghel, dealer sef la Egnatia Bank. Scaderea dobanzilor ar tempera apetitul speculatorilor straini pentru leu.
La sfarsitul saptamanii trecute, BNR a organizat o licitatie repo, prin care a injectat in piata 3 miliarde de lei, pentru o saptamana. Sumele trebuie rambursate vineri, iar daca banca centrala nu revine cu o licitatie asemanatoare, va aparea din nou presiune pe lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO