Bănci și Asigurări

Veniturile din dobânzi sunt în declin, iar raportul costuri-venituri nu a coborât sub 50%

Veniturile din dobânzi sunt în declin, iar raportul...

Autor: Claudia Medrega

30.04.2015, 00:06 235
Solvabilitatea sistemului bancar a fost în creştere în ultimii ani, însă rentabilitatea a fost preponderent în teritoriul negativ, veniturile nete din dobânzi sunt în declin, în condiţiile subţierii portofoliilor de credite, iar raportul costuri/venituri nu a coborât sub 50%, potrivit datelor BNR.
 
Raportul costuri/venituri la nivelul sistemului bancar - unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor - a oscilat în 2014 în jurul pragului de 55%, nivelul fiind în scădere în ultimii cinci ani faţă de vârful de 64,9% înregistrat în 2010. Însă bancherii nu au reuşit până acum să coboare sub pragul de 50% cu raportul costuri/venituri. La nivelul întregului sistem bancar, raportul costuri/venituri variază foarte mult, unele bănci înregistrând ponderi de 40%, în timp ce altele au ponderi de peste 60%.
 
Sistemul bancar a obţinut anul trecut venituri totale din exploatare de 18,9 mld. lei, iar pentru cheltuielile operaţionale instituţiile de credit au alocat aproximativ 10,5 mld. lei.
 
Cheltuielile operaţionale au scăzut foarte greu pentru că bancherii au ezitat să-şi ajusteze semnificativ reţelele şi personalul, întrucât sperau la o reluare rapidă a creditării. Infra­structura industriei bancare a atins apogeul în 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii, în care lucrau peste 71.600 de angajaţi cu un salariu mediu net de circa 3.000 de lei, conform datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO