Bănci și Asigurări

Veniturile mai mici din dobânzi au adus NBG o pierdere de 3 mil. euro în T3

Veniturile mai mici din dobânzi au adus NBG o pierdere de 3 mil. euro în T3

Banca Românească se poziţiona la jumătatea acestui an pe locul 12 în clasamentul băncilor

Autor: Ciprian Botea

01.12.2011, 00:04 172

Grupul elen National Bank of Greece, care controlează Banca Românească, a raportat în trimestrul al treilea pierderi de 3 milioane de euro din operaţiunile locale, din cauza veniturilor mai mici din dobânzi şi comisioane şi a deteriorării portofoliului de credite.

Cumulat pe primele nouă luni pierderea a fost de 4 mil. euro după în perioada ianuarie-septembrie 2010 banca raportase un profit de 13 mil. eu­ro. Datele sunt con­for­me cu standardele in­ter­naţionale de ra­por­tare financiară (IFRS).

Deteriorarea re­zul­tatului net a apărut în condiţiile în care câş­tigul înainte de provizionare a scăzut la ju­mătate faţă de primele nouă luni de anul trecut, la 21 mil. euro, din cauza reducerii veniturilor din dobânzi şi comisioane.

Subsidiarele locale ale NBG au avut venituri nete din dobânzi de 65 mil. euro în primele trei trimestre, cu 65% mai puţin de­cât în perioada corespunzătoare din 2010, în timp ce veniturile din comisioane s-au redus de trei ori, până la 6 mil. euro.

Scăderea veniturilor din dobânzi şi co­mi­sioane a accelerat uşor în trimestrul al trei­lea faţă de prima jumătate a anului, va­loarea acestora fiind de 19 mil. euro, faţă de 27 mil. euro în perioada iulie-septembrie 2010.

Cheltuielile operaţionale au scăzut mai puţin şi au ajuns la 16 mil. euro în trimestrul al treilea, cu 2 mil. euro sub nivelul de anul trecut. Banca a con­sti­tuit, în paralel, provi­zioa­ne de 8 mil. euro pen­tru acoperirea pier­derilor din credite ne­per­for­mante. Cumulat pe primele nouă luni, pro­vizioanele au atins 30 mil. euro.

Deteriorarea por­to­foliului de credite a accelerat în perioada ia­nuarie-septembrie, iar ponderea creditelor ne­performante a depăşit pragul de 12% la sfârşitul lunii septembrie, faţă de 9,5% la jumătatea anului. Saltul rapid din trimestrul al treilea se datorează inclusiv subţierii portofoliului de credite acordate.

Subsidiarele din România ale NBG aveau în septembrie credite de aproape

2,1 mld. euro, în scădere cu 164 mil. euro faţă de sfârşitul lunii iunie. Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe segmentul corporate, în timp ce pe partea clienţilor individuali a fost ra­portată doar o scădere marginală de 24 mil. euro.

Depozitele atrase de la clientelă de Ban­ca Românească au scăzut la rândul lor cu 8% faţă de luna iunie şi cu 15% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut, soldul acestora ajun­gând la 800 mil. euro.

Economiile clienţilor au scăzut cu toate că banca plăteşte de cel puţin doi ani încoace prin­tre cele mai mari dobânzi la depozite. Banca Românească nu a ieşit din plutonul ju­cătorilor cu acţionariat elen, care încearcă să-şi reducă dependenţa de finanţarea pri­mită de la Atena, şi plăteşte 7,25% pe an la lei şi 4,1% pe an la euro pentru sumele atrase pe 12 luni.

Dobânzile mari la depozite pun şi mai mul­tă presiune pe veniturile băncii în con­diţiile în care la randamentele din piaţă nu se găsesc posibilităţi de plasamente rentabile. De fapt, în multe cazuri dobânzile mari la de­po­zite sunt corelate cu pierderi semnificative.

Nu există date privind rezultatul net individual înregistrat de Banca Românească după primele nouă luni, dar pierderea conform standardelor româneşti de con­ta­bi­litate (RAS) raportată pe primul semestru se ridica la 97 milioane de lei (circa 23 mil. euro), conform unor surse din piaţă. Stan­dar­dele RAS tratează mai dur chel­tuielile cu provizioanele. Grupul NBG mai deţine în România o com­panie de leasing financiar, o firmă de fac­toring, dar şi compania de asigurări Garanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO