Bănci și Asigurări

Veste bună pentru cei cu credite în lei: BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%

Veste bună pentru cei cu credite în lei: BNR a redus...

Autor: Claudia Medrega

30.09.2013, 13:04 2984

Consiliul de Administraţie al BNR a decis astăzi să reducă dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, conform aşteptărilor celor mai mulţi analiştii.

Aceasta este cea de-a treia ajustare a dobânzii de politică monetară din acest an.

În luna august, BNR şi-a făcut curaj şi a decis creşterea pasului de scădere a ratei dobânzii de politică monetară până la o jumătate de punct procentual. Rata de referinţă a coborât astfel atunci la 4,5%, mai jos decât estimaseră cei mai mulţi analişti.

La începutul lunii iulie BNR ajustase dobânda-cheie cu 0,25%, până la 5%, iniţiind un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, după o pauză de mai mult de un an.

Dobânda de politică monetară, care influenţează indirect costul creditelor acordate de bănci în economie, ar putea să fie ajustată până la sfârşitul anului la 4%, potrivit estimărilor Asociaţiei Analiştilor Fi­nanciar-Bancari din România.

Nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) a fost menţinut astăzi la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO