Bănci și Asigurări

Veste proastă la mijlocul verii: dobânzile urcă încet, dar sigur pe piaţa băncilor

Veste proastă la mijlocul verii: dobânzile urcă încet, dar sigur pe piaţa băncilor
23.07.2010, 00:00 18

Indicatorul pieţei monetare Robor pentru scadenţa de şase luni -utilizat de multe bănci în formula de calcul al dobânzii pentrucreditele în lei acordate firmelor sau companiilor - a urcat laaproape 7,5% pe an în prezent, cu circa jumătate de punct pestenivelul la care se afla la începutul lunii iunie.

În aprilie, Robor coborâse chiar sub nivelul de 6% pe an, pefondul percepţiei pozitive a investitorilor străini, dar şi ajucătorilor locali, privind perspectivele economiei româneşti.Între timp însă pieţele au devenit din nou tensionate, leul aintrat sub presiune de depreciere, iar băncile cer dobânzi tot maimari, în condiţiile în care anticipează că Minsiterul Finanţelor vafi nevoit să se împrumute din nou masiv de pe piaţă pentru a-şiacoperi cheltuielile, întrucât veniturile sale vor fi afectate deînrăutăţirea continuă a situaţiei economiei.

Scumpirile de credite nu întârzie

"Am văzut şi până acum alinieri de dobânzi la credite pe piaţă,au tot crescut. Se poate merge cu marje mai mici la un moment dat,dacă vrei să faci ceva pe un anumit produs", spune Gabriela Nistor,director executiv retail la Banca Transilvania.

Întrucât prin noile reglementări impuse din iunie de AutoritateaNaţională pentru Protecţia Consumatorului băncile sunt obligate săofere populaţiei fie dobânzi fixe, fie legate de un indicatorextern, cei care au ales să se împrumute în lei la dobânzivariabile simt automat creşterea Robor. Banca nu poate modificamarja aplicată peste indicatorul extern pe perioada contractului.Inclusiv pentru creditele acordate în trecut cu dobândă variabilăbăncile sunt obligate să ofere acum clienţilor una din cele douăvariante, având termen de graţie până în septembrie.

Singura scăpare ar fi promoţiile, în cadrul cărora băncile vincu marje mai mici, pentru a anima cât de cât vânzările foarteslabe. Nistor spune că fără promoţii nu se face aproape nimic,astfel că majoritatea jucătorilor aleg să promoveze alternativ câteun produs din portofoliu. Radu Gheţea, preşedintele AsociaţieiRomâne a Băncilor şi al CEC Bank, a avertizat, de asemenea, recentcă în următoarele luni clienţii care au dobânzi legate de Robor artrebui să se aştepte la fluctuaţii. El a reamintit că legareacostului creditului de un indicator intern al băncii - dobânda derefinanţare a băncii - permitea evitarea unor asemenea fluctuaţii.Mulţi clienţi s-au plâns însă de-a lungul timpului de lipsa detransparenţă în cazul acestor contracte, băncile ezitând să reducădobânzile pentru clienţii existenţi chiar dacă veneau cu oferte maiatractive pentru a atrage noi clienţi.

Aşteptările sunt de creştere a dobânzilor

Chiar şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a remarcat recent căbăncile aplică dobânzi mai mari pe piaţa interbancară deşi dobândade politică monetară a fost menţinută în iunie la minimul istoricde 6,25% pe an. Cum analiştii se aşteaptă ca inflaţia să urce spre8% la sfârşitul anului, ca efect al majorării TVA, au apărut şiexpectaţii privind eventuale creşteri ale dobânzii-cheie laleu.

"Nu poţi avea dobânzi mici atât timp cât necesarul de finanţarea Trezoreriei este mare, iar randamentele la titlurile de stat pepiaţa secundară sunt ridicate. Pentru dobânzi contează şiaşteptările inflaţioniste, evoluţia infalţiei după majorarea TVA,reducerea subvenţiei la încălzire, inundaţii (care duc la scumpireaproduselor alimentare, n. red.) şi deprecierea cursului", spuneIonuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

El notează că tactica de până acum a Trezoreriei, care a respinsde mai multe ori integral ofertele de cumpărare de titluri de statpentru a menţine randamentele plătite pe piaţa primară pe palierulde 7% pe an, nu duce decât la acumularea unor presiuni definanţare.

"Este clar că necesarul de finanţare este în creştere. Există şiincertitudine încă destul de mare cu privire la ajustareadeficitului bugetar în lunile următoare şi mai ales în 2011, cum seva coborî la 4,4% din PIB de la 6,8% din PIB, ţinta de anul acesta.Cu ce măsuri şi care va fi impactul lor?", notează Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO