Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Adrian Vasilescu, BNR: „Există un deficit de analize în ceea ce priveşte alegerea lui Trump la Casa Albă. Nimeni nu ştie ce urmează. E greu de spus dacă ale­gerea lui Trump va fi bună pentru România“

Autor: Ştefan Stan

14.11.2016, 00:05 211

Nimeni nu ştie ce urmează după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, nici chiar Trump.

Adrian Vasilescu, consilierul guverna­torului Mugur Isărescu, a susţinut în cadrul emisiunii de business ZF Live că este impre­dictibil modul în care alegerea lui Trump va afecta România. Istoric vorbind, pre­şedinţii re­pu­blicani au fost cei care au apro­piat Bucu­reştiul de Washington. Un pre­şedinte repu­blican – George Bush – a dus România în NATO.  

„E greu de spus dacă ale­gerea lui Trump va fi bună pentru România. Pri­ma impresie este că alegerea lui nu va fi bună pentru noi şi că nouă ne-ar fi fost mai bine dacă era Hillary Clinton preşedinte. Ea cu­noştea bine zona, era un diplomat de carieră. Problema este că încă nu ştim şi nu putem să ştim cum va fi. Trump pare un personaj foarte ambiţios, el va dori să lase ceva în urma lui în istoria Americii şi în istoria omenirii.“ 

El spune că ne aflăm – atât la nivel global, cât şi de ţară, într-un deficit de analiză. „Foarte multe accente populiste, nu ne preo­cupă analizele în dezbaterile publice. Ne preocupă ziua de azi cu efectele ei imediate, cum le simţim. Mai departe, Dumnezeu cu mila.“

Adrian Vasilescu explică faptul că globa­lizarea este o realitate: „Ea continuă, dar prin alte forme“. Este o discrepanţă puternică între clasa de mijloc şi clasa de jos şi bogaţi. Clasele bogate s-au depărtat foarte mult de mase.

„Trump vine pe un val. El nu este schimbător de viteză. S-a pus chiar problema că Trump mutându-se la Casa Albă din ianuarie va face o concesie: din luxul „pa­latului“ lui, la modestia de la Casa Albă. Am semnalat acest val chiar în ZF după revoltele din Paris. Străinii din cartierele mărginaşe din Paris au dat foc la automobile – simbolul bogăţiei pe care nu o au, au dat foc la şcoli – pentru că se revoltau pentru că nu au fost pregătiţi pentru locuri de muncă. Criza a dat alt semnal puternic. A apărut o masă de frustraţi, oameni care sunt loviţi puternic“, a spus Vasilescu.

Vă aşteptaţi la tensiuni în România? „Pentru la anul nu mă aştept la o situaţie tensionată în România. Pot fi găsite surse pentru măriri de salarii şi la medici şi profesori. Întrebarea este unde sunt căutate. Dacă le căutăm în PIB-ul anului 2016, nu vom găsi sursele“, a adăugat Vasilescu.

FMI vorbeşte despre aplecarea spre social. Această aplecare spre social trebuie să o facă în America. Cuvântul de bază este echilibrare. Dacă îi impozitezi pe bogaţi prea mult, îi alungi din ţară. O schimbare este anunţată de mult, şi această schimbare trebuie să vină.

Ce a vrut să spună guvernatorul BNR când a afirmat că asistăm la sfârşitul unei ere a glo­ba­lizării care s-a propagat în ultimii 20-25 de ani?

„Guvernatorul este preocupat de multă vre­me de ciclurile istorice lungi. Un ciclu isto­ric a început în 1815 cu Congresul de la Viena şi s-a încheiat după 100 de ani în timpul Pri­mului Război Mondial. Al doilea ciclu impor­tant a început după Primul Război Mondial şi a mers către zilele noastre, până acum 10-15-20 de ani. Următorul ciclu istoric se schimbă, este la interferenţe cu alt ciclu istoric pentru încă 100 de ani, căruia trebuie să îi căutăm rădă­ci­nile înainte de criza din 2007 şi să mergem îna­poi către criza din 1997 din Asia de Sud-Est.“ 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO