Bănci și Asigurări

Vienna Insurance a raportat un profit brut de 3 milioane de euro

Vienna Insurance a raportat un profit brut de 3 milioane de euro

Gunther Geyer, director general Vienna Insurance Group: Va mai dura 15-20 de ani pana cand in Romania se va atinge standardul de viata din vestul Europei. In aceasta perioada, piata asigurarilor din Romania va inregistra cresteri sustinute.

30.03.2007, 20:26 17

Vienna Insurance Group (VIG) a avut anul trecut in Romania afaceri de 237 mil. euro si un profit brut de 3 mil. euro, conform rezultatelor comunicate ieri de grup. Grupul austriac Vienna Insurance, care controleaza Omniasig, Omniasig Viata, Unita si Agras, a facut anul trecut in Romania un profit brut de peste 3 milioane de euro, de sase ori mai mare decat in 2005, cand profitul brut consolidat pe piata locala al grupului a fost de 0,5 mil. euro.
Volumul total de business al austriecilor pe piata locala a fost anul trecut de 236,9 milioane de euro in prime brute subscrise, in crestere cu 74% fata de 2005.
"Motorul cresterii afacerilor din Romania a fost reprezentat de asigurarile generale, mai ales de cele auto", a precizat Gunther Geyer, director general si presedinte al comitetului director al grupului.
Compania Omniasig a contribuit cel mai mult la afacerile VIG, cu prime brute subscrise de 152 de milioane de euro la nivelul anului trecut. Restul pana la 236,9 mil. euro a fost adus de celelalte companii controlate de Vig in Romania, adica Omniasig Asigurari de Viata, Unita si Agras.
La fel ca si in cazul primelor brute subscrise, Omniasig a contribuit decisiv la obtinerea profitului din Romania al VIG, desi austriecii nu au prezentat inca informatiile detaliate. Oricum, datele preliminare aratau ca Unita este pe pierderi, iar Omniasig era lider la profit intre cele patru companii detinute de VIG.
Cresterea de 74% reprezinta mai mult decat dublu fata de ritmul de ansamblu al pietei asigurarilor de anul trecut, care s-a majorat cu 34% in euro, pana la 1,6 miliarde de euro. Dupa aceasta crestere, VIG a ajuns la o cota de 14,8% din piata romaneasca, pastrandu-si, prin intermediul celor patru companii detinute, pozitia a doua, in urma Allianz-Tiriac Asigurari. Omniasig are de una singura o cota de 9,5% din piata locala de asigurari, la nivelul anului trecut.
Pentru anul acesta, austriecii estimeaza ca volumul de prime brute subscrise al celor patru companii va creste din nou peste ritmul pietei, cu aproximativ 40%, fata de o majorare de circa 25% estimata pentru totalul pietei locale de asigurari. Pe partea de asigurari agricole, adica pentru Agras, austriecii estimeaza o crestere de prime brute subscrise de 25% in 2007.
"In principiu, asigurarile de viata din Romania vor creste mai rapid decat cele generale, in cazul carora asigurarile auto vor ramane principalele surse de business", a comentat Geyer. Ca planuri pentru anul acesta, austriecii vor sa opereze inca o majorare de capital pe piata locala, de care va beneficia Omniasig Asigurari de Viata.
"Nu am hotarat inca suma, aceasta va fi stabilita in urmatoarele saptamani", a explicat managerul general al grupului. Planurile VIG includ intrarea pe piata pensiilor private din Romania, tot prin intermediul Omniasig Asigurari de Viata.
Pentru majorarea profitului obtinut in Romania, austriecii spun ca au o strategie de reducere a costurilor, in principal prin unificarea operatiunilor de backoffice (IT, administrativ) pentru cele patru companii.
"Intai ne gandim la o reducere de costuri si abia dupa aceea la o strategie de crestere a veniturilor. Adica nu vom creste tarifele de prima pentru a deveni mai profitabili, ci vom incerca mai intai sa ne reducem costurile operationale", a declarat Geyer.
El a negat zvonurile din ultima perioada, care speculau interesul grupului austriac pentru o noua achizitie in Romania. "Niciodata nu poti exclude noi achizitii, dar in prezent nu avem vreo intentie si nici nu suntem in discutii pentru o noua achizitie pe piata romaneasca", a spus managerul general al Vienna Insurance. Pentru viitor, Geyer spune ca piata romaneasca a asigurarilor va putea sustine cresteri semnificative.
"Va mai dura 15-20 de ani pana cand in Romania se va atinge standardul de viata din vestul Europei. In aceasta perioada, piata asigurarilor din Romania va inregistra cresteri sustinute", considera el.
La nivel de grup, Vienna Insurance a obtinut anul trecut prime brute subscrise de 5,88 de miliarde de euro, in crestere cu 17,4% fata de 2005 si un profit brut de 321 de milioane de euro, in crestere cu 33,5% fata de 2005. Statele din centrul si estul Europei, printre care si Romania, au contribuit la afacerile si profitul grupului cu circa o treime, conform informatiilor prezentate de austrieci.
Pentru anul acesta, austriecii estimeaza la nivel de grup un profit brut de 370 de milioane de euro, care ar putea ajunge la 470 de milioane de euro in 2009.

Mihai Bobocea - Viena

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO