Bănci și Asigurări

VIG a ajuns la 31% din piata dupa achizitia diviziei de asigurari a BCR

16.09.2008, 18:23 22

Vienna Insurance Group (VIG) si-a consolidat pozitia de lider al pietei locale a asigurarilor prin achizitia diviziei de asigurari a BCR de la grupul austriac Erste, avand acum o cota de piata de aproape 31%. Grupul controleaza astfel aproape o treime dintr-o piata a asigurarilor care a trecut de 2,15 miliarde de euro in 2007 si are unul dintre cele mai mari potentiale de crestere din regiune.

Cota de piata a VIG este de doua ori mai mare decat cea a urmatorului grup din top. Cei mai importanti competitori ai VIG sunt Allianz (cota de piata de 15,8% la sfarsitul primului semestru), Groupama (10,4%) si Generali PPF (peste 10%).

Austriecii de la VIG au finalizat la inceputul acestei saptamani tranzactia prin care au cumparat 88,56% din BCR Asigurari si 88,47% din BCR Asigurari de Viata, contra sumei de 244 de milioane de euro. BCR Asigurari este a cincea companie din piata asigurarilor generale, iar BCR Asigurari de Viata ocupa locul trei pe piata de profil. VIG a preluat la nivel regional toate operatiunile de asigurari ale Erste, care detine pe piata locala BCR.

"Odata cu incheierea acestei achizitii si a acordului de vanzari putem continua intr-un mod mai accentuat cursul nostru de crestere. Vienna Insurance Group devine astfel numarul unu in aceasta regiune intre societatile de asigurari care activeaza la nivel international. Acordul de vanzari bilateral creeaza o baza solida pentru ambele concerne financiare pentru a utiliza impreuna mai intens dinamica de crestere pe pietele CEE", a declarat Gunter Geyer, directorul executiv al VIG.

Transferul de proprietate al companiilor de asigurari ale BCR va avea loc in cateva saptamani, dupa obtinerea aprobarilor necesare de la autoritati. Potrivit acordului dintre VIG si Erste, companiile de asigurari vor colabora cu BCR si in urmatorii ani si isi vor pastra numele.

"Este foarte important ca se pastreaza brandul BCR. In contextul relatiei de colaborare pe care o vom avea cu banca in urmatorii 15 ani, este o miscare foarte buna", afirma Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari.

Dupa achizitia BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, cota de piata a VIG a ramas la aproximativ acelasi nivel ca inainte, in conditiile in care grupul a vandut doua dintre companiile pe care le detinea pe piata locala: Unita si Agras.

In portofoliul de companii al VIG sunt cuprinse, pe langa cele doua societati ale BCR, Omniasig (cota de piata de 13,9%), Asirom (9,09%) si Omniasig Life (0,63%). BCR Asigurari are o cota de 5,77% din piata totala, iar BCR Asigurari de Viata de 1,43%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO