Bănci și Asigurări

Visa: Plata cu cardul nu trebuie taxata

20.05.2009, 13:36 22

Transmiterea comisioanelor pentru plata cu cardul asupra clientilor ar putea da o lovitura puternica industriei cardurilor, determinand consumatorii sa se intoarca la cash, spune Marc Temmerman, vicepresedinte executiv in cadrul Visa Europe.

Directiva europeana privind Serviciile de plata, care trebuie transpusa in legislatia nationala pana in noiembrie, lasa la latitudinea guvernelor din statele membre sa hotarasca daca vor permite comerciantilor sa transfere costul acceptarii cardurilor la plata asupra clientului sau nu. Pe plan local, inca nu a fost creat proiectul de legislatie in acest domeniu.
"In cazul in care comerciantii vor taxa (utilizarea cardului la plata, n. red.) oamenii se vor reorienta spre cash. In Danemarca s-a incercat un asemenea proiect, insa dupa cateva luni legislatia a trebuit sa fie schimbata, pentru ca toata lumea se intorcea la cash", spune Temmerman.
Pe plan local, in prezent comisioanele percepute de banci pentru utilizarea cardurilor la plata sunt suportate de comercianti din marja proprie. Aceste comisioane fluctueaza intre 1% si 4% din valoarea cumparaturilor.
Temmerman spune ca Directiva, care va permite tuturor companiilor interesate sa ofere servicii de plata si va impune standarde pentru informarea consumatorilor, va duce in timp la cresterea concurentei pe piata, ceea ce se va traduce in avantaje pentru clienti.
Practic, companii precum furnizorii de servicii de telefonie sau marii comercianti vor putea sa ofere servicii de plata (fie transfer de fonduri, fie chiar emitere de carduri). In prezent, doar institutiile financiare, licentiate de organismele de supraveghere, pot furniza servicii de plata.
 
Catre un sistem unic de plati
In paralel, bancile va trebui sa investeasca in infrastructura de plati, pentru a se alinia standardelor impuse de Banca Centrala Europeana in cadrul proiectului de piata unica pentru platile in euro (Single European Payment Area - SEPA). Termenul limita este inceputul lui 2013. Practic, SEPA va asigura o infrastructura interoperationala pentru platile in euro in toate statele din Uniunea Europeana. Proiectul prevede crearea unui sistem unic pentru transferul de credit, ordinele de debit direct si platile cu cardul.
Temmerman spune ca, spre exemplu, odata cu implementarea SEPA, vor putea fi realizate plati prin ordine de debit direct intre companii din state diferite. Pe partea de carduri, SEPA va aduce standarde comune de procesare a platilor, ceea ce va crea competitie intre procesatorii din state diferite. Spre exemplu, un retailer cu prezenta internationala va putea sa colaboreze cu o singura banca pentru acceptarea la plata a cardurilor.
Valoarea medie a cumparaturilor pe card a scazut in ultimele luni, in conditiile in care consumatorii si-au ajustat cheltuielile, spune Catalin Cretu, general manager pentru Romania in cadrul Visa Europe. El spune ca volumul total al platilor cu cardul a continuat sa creasca in primul trimestru, desi vasta majoritate a operatiunilor derulate de romani pe card reprezinta retrageri de numerar. Potrivit datelor BNR, doar 11% din sumele utilizate pe card sunt plati la comercianti, in timp ce restul sunt retrase de la ATM-uri. "Piata (cardurilor, n. red.) pastreaza un potential foarte mare de crestere", spune Cretu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO