Bănci și Asigurări

Volksbank aduce bani de acasa ca sa mai dea credite in valuta

27.09.2005, 18:51 19

Volksbank intentioneaza sa majoreze capitalurile proprii cu 50 de milioane de euro, pentru a putea sa reia creditarea in valuta, sub noile reglementari ale Bancii Nationale, intrate in vigoare de ieri. Intre timp, banca a operat o reducere, a doua luna aceasta, cu 0,5 puncte procentuale a dobanzilor la creditele in lei pe termene lungi, pana la 8,5% pe an.

"Am oprit finantarile in valuta pentru o perioada, pentru ca trebuie sa pregatim majorarea de capital. Avem deja acceptul actionarilor pentru a majora fondurile proprii cu 50 de milioane de euro, insa va mai dura ceva timp", a declarat pentru ZF Gerarld Schreiner, vicepresedinte al Volksbank Romania.

Majorarea de capital va fi inregistrata in lei, astfel incat banca sa isi asigure surse in moneda locala pe termen lung. Acestea ar trebui sa sustina acordarea de finantari in lei in urmatoarele 12 luni. Operatiunea se va finaliza insa abia in doua-trei luni.

Schreiner spune ca banca va relua, de indata ce este posibil, creditarea in valuta, intrucat clientii inca doresc sa ia imprumuturi in moneda straina, considerandu-le mai ieftine.

Volksbank a reajustat dobanzile la creditele in lei, mergand cu dobanzile la creditele ipotecare si cele pentru nevoi personale pe termene lungi pana la 8,5% pe an, in conformitate cu politica de a fi "lider de pret" pe piata. Scaderea dobanzilor va afecta insa porfitul bancii, mai spune vicepresendintele, care se asteapta ca rezultatul pentru anul acesta sa nu depaseasca nivelul atins in iunie, de 3 mil. euro.

Schreiner spune insa ca nu crede ca dobanzile la lei vor putea sa coboare mai jos de acest nivel, in conditiile actuale de inflatie. Bancile cu actionariat strain au acces la finantari in valuta mult mai ieftine de la grupurile financiare care le detin, in timp ce resursele in lei pot fi atrase numai prin depozite ale clientilor. Mai mult, majoritatea resurselor in moneda locala sunt atrase pe termen scurt, in timp ce imprumuturile sunt contractate pe termene lungi.

"Doar capitalul social asigura finantari pe termen lung in lei. In aceste conditii, ar trebui sa renuntam la acordarea de credite pe termen lung. Insa nu poti sa fortezi clientii sa ramburseze imprumuturile intr-un timp foarte scurt", mai spune Schreiner.

El considera ca, o data cu intrarea in vigoare a normelor BNR, concurenta pe segmentul creditarii in valuta va scadea, fara sa fie insa compensata de o intensificare sensibila pe segmentul finantarilor in lei. "Oamenii vor cauta in continuare sa se imprumute in valuta, si vor merge la acele banci care inca mai pot acorda astfel de credite", spune Schreiner.

Dupa decizia BNR de a extinde baza resurselor in valuta pentru care se constituie rezerve minine obligatorii (RMO) asupra tuturor pasivelor, Volksbank a introdus la imprumuturile in euro un "comision de rezerva obligatorie" de 1,25% pe an, platibil la sold, o data cu dobanda. Acesta majoreaza costul finantarilor in euro - dobanda nominala este de 7% pe an -, aducandu-l aproape de cel al imprumuturilor in lei.

"Bancile nu poarta costurile, ci le transfera clientilor. Daca reglementarile fac un produs mai scump, atunci il vinzi mai scump", explica Schreiner.

El considera ca porblema expansiunii prea rapide a deficitelor comercial si de cont curent ar fi trebuit tratata prin stimularea investitiilor, care ar fi condus la cresterea exporturilor, si nu prin inhibarea consumului, care a fost principalul motor al cresterii economice. Scumpirea finantarilor va afecta insa si investitiile intreprinzatorilor.



Raiffeisen reduce dobanzile la depozitele in lei

Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem, a anuntat ieri reduceri de dobanzi de un punct procentual la depozitele in lei atrase de la clienti. Astfel, dobanzile pasive pentru clientii persoane fizice vor varia intre 5% pe an (la termenul de o luna) si 7% pe an (pentru scadentele de 12 luni). In acest caz, banca a coborat doar limita inferioara cu un punct, mentinand neschimbate celelalte dobanzi. Pentru clientii corporativi, banca a redus cu un punct procentual dobanzile platite, setand un nou nivel, de 4% pe an, pentru toate scadentele. La sfarsitul saptamanii trecute, alti patru jucatori au coborat dobanzile pasive la lei. Volksbank analizeaza in prezent conditiile pietei, urmand sa ia o decizie privind dobanzile pasive in urmatoarele zile. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO