Bănci și Asigurări

Volksbank investeşte 20 mil euro în extindere şi imagine

Volksbank investeşte 20 mil euro în extindere şi imagine

Autor: Ovidiu Tempea

14.04.2013, 13:40 618

"Avem în plan extinderea reţelei. Până la sfârşitul lui 2013, vom deschide 9 sucursale noi, în oraşe mari, cu peste 50.000 de locuitori. Aceasta este cea de-a treia etapă a planului nostru de optimizare a reţelei. Într-o primă fază, care a demarat în 2010, ne-am orientat către reorganizare. Acest proces a presupus inclusiv închiderea sucursalelor care nu erau performante", a spus Cojocaru la un seminar.

Numărul de unităţi a scăzut din 2010 şi până în a doua parte a anului trecut cu 50 de sucursale, reţeaua fiind redusă de la 181 la 131.

"Ce-a de-a doua etapă a fost renovarea şi modernizarea sucursalelor existente. Iar cea de-a treia etapă, în mod natural, este extinderea reţelei pentru a valorifica potenţialul pieţei", a continuat Cojocaru.

Numărul de angajaţi din reţeaua băncii a scăzut de la 803 în 2010, la 533 în 2013.

Începând de anul trecut, banca a modernizat 37 de sucursale, iar până la sfârşitul anului are în plan renovarea a încă 94 de unităţi. Acestora li se vor adauga încă 9 unităţi noi.

Planul total de invesţii se ridică la 20 de milioane de euro, din care 9,7 milioane euro reprezintă sumele investite efectiv în spaţiile comerciale, la care se adaugă 5 milioane euro în securitate şi 5 milioane euro pentru marketing. Din această sumă au fost deja angajate anul trecut circa 3,5 milioane euro.

În linie cu orientarea din piaţă, banca şi-a propus să promoveze preponderent finanţările în lei, deşi pentru creditele ipotecare şi de investiţii pe termen lung oferta va fi în continuare pe euro.

"Nu am avut o strategie agresivă. Am dorit să venim cu produse foarte simple, transparente. Suntem prezenţi, strategia noastră de repoziţionare a început de la finele lui 2010 - începutul 2011. Am venit permanent cu o ofertă adaptată şi pe parte a de creditare şi pe resurse", a adăugat Bogdan Neacşu, coordonator sistem control intern la Volksbank România.

La finele anului trecut, banca avea un raport credite depozite de 360%, dar o solvabilitate de 15,6%, peste media pieţei, de 14,64%.

Volumul total al creditelor neperformante ale Volksbank Romania a fost de 657 milioane de euro la sfârşitul lui 2011, şi a rămas stabil pe parcursul anului trecut(657 milioane euro).

Volksbank trebuie să vândă până la sfârşitul anului 2017 subsidiara din România, conform planului de restructurare aprobat de CE, care prevede şi renunţarea la alte active.

Preşedintele Volksbank România, Benoit Catel, a afirmat că banca va reveni pe profit operaţional într-un termen de 12-24 de luni.

În luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000 şi deţine active de circa 4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO