Bănci și Asigurări

Volksbank Romania crede ca exista loc pe piata si pentru banci de talia ei

22.01.2004, 00:00 18



Volksbank Romania, filiala grupului austriac cu acelasi nume, si-a stabilit pentru anul acesta drept tinte obtinerea unui profit net de peste 2 milioane de euro, si o crestere cu peste 70%, in termeni reali, a activelor bancare. Mai mult se are in vedere o crestere a bazei de clienti cu peste 175%, numarul acestora urmand sa atinga 35.000.



"Planurile de crestere pentru acest an sunt ambitioase, dar tinand cont ca anul trecut a fost unul extrem de bun pentru noi suntem optimisti. Segmentele vizate vor si in continuare retailul, dar si firmele mici si mijlocii. Vom mai deschide 5 sucursale si in jur de 20 de agentii, cu operatiuni mai limitate decat o sucursala obisnuita, in principal in diverse zone pe care le vedem cu potential", a comentat pentru ZF Laurentiu Mitrache, presedintele Volksbank.



Anul trecut Volksbank a obtinut un profit net de 60 miliarde de lei (in jur de 1,5 milioane de euro), fiind primul an incheiat cu profit din momentul inceperii operatiunilor pe piata romaneasca.



"Dupa trei ani de activitate plina, am reusit anul trecut sa raportam actionarilor nostrii un profit net in jur de 60 de miliarde de lei. si asta pentru ca am avut o dinamica extraordinara a creditelor acordate, dar si un control riguros al costurilor", mai spune Mitrache.



Activele bancare au atins la sfarsitul anului trecut 149 milioane de euro, ceea ce i-a conferit o cota de piata de peste 1,1%. Volumul creditelor acordate, in cea mai mare parte imobiliare si pentru firmele mici si mijlocii, a urcat anul trecut la 109 milioane de euro, indicator care este prognozat pentru anul acesta la peste 207 milioane de euro.



Depozitele atrase de la clientela au insumat 53 milioane de euro, iar pentru acest an conducerea bancii se bazeaza pe o dublare a acestora. Un ritm ridicat se asteapta sa aiba si segmentul cardurilor. Daca la sfarsitul anului trecut Volksbank emisese 6.500 de carduri, pentru anul acesta se mizeaza pe o crestere pana la 9.500 carduri.



Potrivit conducerii de la Bucuresti, se estimeaza ca anul acesta totalul activelor bancare sa ajunga la 256 de milioane de euro, valoare cu 71% mai ridicata decat cea de la sfarsitul anului 2003.



"Pentru anul acesta, ne propunem sa atingem o cota de piata de peste 2,5% din punctul de vedere al activelor, iar ca total al depozitelor o cota de 2-3%, comparativ co o pondere in jur de 1%, cat este in prezent", a mai mentionat oficialul bancii.



Volksbank Rom-nia a fost infiintata in anul 2000, ca filiala a grupului austriac Osterreichische Volksbanken AG, fiind concentrata pe segmentul firmelor mici si mijlocii si al persoanelor fizice, mai ales prin acordarea de credite pentru consum si imobiliare. Pentru finantarea afacerilor mari si foarte mari Volksbank are incheiate printre altele partneriate cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.



Anul trecut actionarii au adus de acasa peste 3 milioane de euro pentru majorarea capitalului social, acesta fiind in prezent de 380 miliarde de lei (peste 9 milioane de euro).



O investitie considerata importanta este mutarea incepand din acest an intr-un sediu nou,an zona Mihai Bravu, locatia actuala fiind inchiriata. "O alta dovada ca stim ce vrem este insusi achizitionarea unui sediu nou".



Referitor la care vor fi principalele provocari pentru sistemul bancar in 2004, Mitrache spune ca tinand cont ca anul acestea este unul electoral este posibil ca politica monetara si fiscala sa tina, mai mult decat intr-un an obisnuit, "cont de cerintele electoratului care nu intotdeauna sunt si cele impuse de functionarea normala a unei economii de piata". Apoi, el vede o provocare si in cresterea cererii pentru creditele de consum. "Chiar daca lupta se va da intre jucatorii mari, cred ca este loc pentru toata lumea", conchide Mitrache.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO