Bănci și Asigurări

Weiss, A.T. Kearney: Băncile nu s-au eficientizat destul. Urmează un nou val de optimizare

Michael Weiss, managing partner al grupului de consultanţă A.T. Kearney

Vedem bănci care se descurcă mai bine decât altele, dar nu prea multe, ceea ce ne face să credem că încă nu am văzut marea transformare a sistemului. Până acum băncile au devenit mai eficiente prin mutarea anumitor sucursale, desfiinţarea altora sau chiar prin vânzarea portofoliilor şi delegarea sarcinilor joburilor restructurate către oamenii rămaşi.

Michael Weiss, managing partner al grupului de consultanţă A.T. Kearney Vedem bănci care se descurcă mai bine decât altele, dar nu prea multe, ceea ce ne face să credem că încă nu am văzut marea transformare a sistemului. Până acum băncile au devenit mai eficiente prin mutarea anumitor sucursale, desfiinţarea altora sau chiar prin vânzarea portofoliilor şi delegarea sarcinilor joburilor restructurate către oamenii rămaşi.

Autor: Corina Mirea

30.05.2014, 00:08 785

Sistemul bancar este deja prea aglomerat, mai ales că cele 40 de bănci locale nu au strategii clare de diferenţiere şi oferă clienţilor aceleaşi produse, astfel că pe viitor dacă acestea nu reuşesc să îşi creeze câte o nişă şi să-şi digitalizeze operaţiunile, riscă să nu îşi mai revină de pe urma crizei, este de părere  Michael Weiss, managing partner al grupului de consultanţă A.T. Kearney

„Vedem bănci care se descurcă mai bine decât altele, dar nu prea multe, ceea ce ne face să credem că încă nu am văzut marea transformare a sistemului. Până acum băncile au devenit mai eficiente prin mutarea anumitor sucursale, desfiinţarea altora sau chiar prin vânzarea portofoliilor şi delegarea sarcinilor joburilor restructurate către oamenii rămaşi. Este timpul ca acestea să se eficientizeze prin servicii cu adevărat de consultanţă pentru clienţi şi să treacă operaţiunile de tranzacţionare (majoritare acum) în sfera digitală“, spune Michael Weiss, care a venit în România în urmă cu nouă ani.

Prin urmare, noul val de optimizare nu va viza statutul curent al băncilor, ci tranzitarea către un sistem bancar digitalizat. Mai mult, el consideră că băncile au nevoie să îşi definească foarte clar o nişă de produse pentru a fi profitabile în continuare şi că este nevoie ca sistemul să fie „curăţat“.

„Nu există o altă ţară în care să existe atât de multe bănci care oferă exact aceleaşi produse. Sunt oameni care au investit pe piaţă şi nu vor să plece pentru că au auzit că economia locală este pe creştere. Dar nu credem că asta se va întâmpla, sigur nu va mai fi ca în 2005 sau 2007“, explică Weiss.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO