Bănci și Asigurări

Weiss, seful RBS: Nu suntem dependenti de finantarile din grup, asa ca ne pastram strategia noastra

Weiss, seful RBS: Nu suntem dependenti de finantarile din grup, asa ca ne pastram strategia noastra
13.08.2009, 16:53 32

Strategia RBS in Romania va fi mentinuta dupa ce grupul a decis sa opreasca procesul de vanzare a filialei locale, banca avand o pozitie confortabila pe lichiditati si un rezultat net pozitiv.

"Strategia pe Romania va fi in mare parte aceeasi. Trebuie doar recalibrata la actualele conditii de piata, insa toate institutiile financiare sunt in aceasta situatie", spune Peter Weiss, presedintele RBS Bank Romania.

RBS Bank, fosta ABN Amro Bank, are traditional o pozitie puternica pe segmentul clientilor institutionali si corporatiilor. Din 2004 banca a lansat si operatiuni de retail, insa a mers in general spre clientii cu venituri mari, bazandu-se preponderent pe o forta mobila de vanzari.

La sfarsitul anului trecut, banca avea active de 9,16 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), potrivit datelor BNR.

Grupul RBS a anuntat saptamana trecuta ca expunerea sa pe Romania, din punctul de vedere al riscului de credit, a urcat marginal in primul semestru, pana la 1,82 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde de euro).

 

Operatiuni profitabile

Weiss afirma ca banca este capabila sa se autofinanteze in mare masura, avand un raport credite/depozite subunitar, si astfel nu are nevoie de sprijin financiar din partea grupului.

Fara sa ofere cifre, Weiss a aratat ca, exprimate in euro, veniturile pe primul semestru sunt comparabile cu cele de anul trecut, iar profitul operational are o evolutie favorabila. "Am avut o crestere semnificativa a provizioanelor, insa cu toate acestea profitul net este doar putin sub cel realizat anul trecut".

El spune ca banca a reinvestit in ultimii patru ani profitul realizat in Romania, avand astfel o situatie confortabila din punctul de vedere al capitalizarii.

Totodata, finantarile atrase de la grup nu au o pondere importanta in bilantul bancii, limitandu-se la operatiuni de piata monetara, destinate acoperirii unor sincope de lichiditate. In primul semestru RBS Romania si-a contractat operatiunile comerciale, soldul creditelor inregistrand scaderi usoare, atat pe segmentul corporate, cat si pe zona clientilor individuali, potrivit datelor prezentate de grup.

Doar plasamentele pe piata interbancara si in titluri de stat au urcat in iunie fata de sfarsitul anului trecut. Banca avea in iunie o expunere de 983 de milioane de euro pe clienti corporate, respectiv 562 de milioane de euro in zona de consumer banking.

"Dam credite noi, dar cererea de finantari a scazut semnificativ fata de anul trecut", noteaza Weiss.

El spune ca in special in zona de retail banca s-a concentrat pe restructurarea creditelor pentru clientii existenti, astfel incat acestia sa poata continua plata ratelor.

Presedintele RBS afirma ca banca a continuat sa investeasca si in perioada in care se cauta un nou proprietar, exemplificand cu deschiderea a trei noi unitati, dar si cu implementarea unui nou sistem informatic pentru operatiunile de retail, finalizata in iulie.

Piata se va consolida, dar peste un an si jumatate

"Ma astept la o consolidare a pietei, dar nu in urmatoarele 18-20 de luni. Preturile activelor nu reflecta in acest moment valoarea afacerilor", considera Weiss.

El noteaza ca bancile locale au inceput deja sa isi ajusteze retelele teritoriale, inchizand unitati, dupa frenezia expansiunii din anii trecuti. RBS nu a intrat in acest joc, mentinand o prezenta teritoriala discreta - banca opereaza acum o retea de 31 de unitati in 15 orase. In ceea ce priveste prezenta pe termen lung a britanicilor de la RBS pe piata locala, inca nu a fost luata o decizie. "Vanzarea nu mai este in discutie in acest moment", puncteaza olandezul.

El nu a dorit sa precizeze numele investitorilor care s-au aratat interesati de preluarea RBS Romania si nici numarul potentialilor investitori cu care s-au purtat negocieri.

Potrivit datelor disponibile pe piata, banca elvetiana de investitii UBS a fost mandatata de RBS sa gaseasca un cumparator pentru filialele din regiunea Europei Centrale si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO