Bănci și Asigurări

Wimmer, strategul preluării BCR de către grupul austriac Erste, se pensionează la 57 de ani

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Razvan Voican

20.06.2013, 20:31 488

Manfred Wimmer (foto), 57 de ani, vicepreşedinte executiv pe financiar (CFO) al Erste Group şi fost CEO interimar al BCR, va părăsi grupul austriac la 1 septembrie, urmând să se pensioneze. Reprezentanţii Erste afirmă că în Austria este posibilă pensionarea după acumularea a 35 de ani de muncă, iar Wimmer îndeplineşte acest criteriu.

El a lucrat 15 ani pentru Erste Group, având un rol-cheie în strategia de extindere în regiune prin achiziţii, inclusiv în campania de participare la privatizarea BCR şi în procesul de integrare care a urmat. Wimmer a decis să se retragă deşi avea mandat de CFO până în 2017. La începutul anului apăruseră speculaţii privind plecarea sa din Erste, însă au fost respinse de reprezentanţii grupului.

Wimmer, 57 de ani, este mai tânăr decât şeful său Andreas Treichl care tocmai a împlinit 61 de ani şi urmează să-şi continue actualul mandat de CEO care ţine tot până în 2017. Wimmer ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al consiliului de supraveghere al BCR, fiind  oficialul de cel mai înalt rang al Erste care a urmărit îndeaproape situaţia băncii locale pe parcursul anilor de după privatizare alături de Andreas Treichl. El a jucat rolul expertului tehnic fără a rivaliza cu carisma şefului.

Anunţul de ieri al Erste Group privind apropiata retragere a lui Wimmer nu include niciun mesaj din partea acestuia. „Îi datorăm, cu adevărat, foarte multe“, spune Treichl, în timp ce Friedrich Rodler, preşedintele consiliului de supraveghere al Erste, afirmă că „înţelegem pe deplin motivaţia personală, cu toate că regretăm decizia luată, deoarece Manfred Wimmer este un expert extraordinar“. Postul ce CFO al Erste va fi preluat de actualul vicepreşedinte executiv pe risc (CRO) Gernot Mittendorfer, în timp ce poziţia de chief risk officer i-a fost încredinţată lui Andreas Gottschling, recrutat de la Deutsche Bank, unde era director pentru analize de risc şi managementul riscului operaţional.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO