Bănci și Asigurări

ZF Live: Ce cheltuieli a tăiat guvernul ca să menţină valabilă reducerea CAS de 5% şi anul viitor

Autor: Roxana Rosu

12.12.2014, 00:08 463

Guvernul a fost mult mai conservator decât în alţi ani în ceea ce priveşte nivelurile veniturilor prog­­nozate la buget în 2015, estimând o creştere de doar de 3,5% faţă de anul curent, a fost concluzia discuţiei de ieri de la ZF Live dintre Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar, moderator, şi Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF.

Veniturile preconizate ale bugetului general consolidat pe 2015 sunt prevă­zute să crească cu 3,5% faţă de estimarea de venituri din acest an, în vreme ce cheltuielile ar urma să avanseze într-un ritm mai lent, de 2,4%, continuând consolidarea fiscală din ultimii ani.

Ministerul Finanţelor a publicat ieri Proiectul legii bugetului de stat şi Proiectul legii bugetului asigurărilor, veniturile consolidate urmând să fie de 226,3 miliarde de lei (31,9%, pondere a veniturilor în PIB), iar cheltuielile consolidate de 239,3 milioane de lei (33,7% pondere a cheltuielilor în PIB).

n Sunt câteva surprize în bugetul pe 2015. Prima dintre ele este deficitul, unde aflăm că România este „de partea bună“ a Europei, cu un deficit asumat de 1,8% pe cash din PIB în 2015. În 2013, Grecia avea un deficit bugetar de 15% din PIB, Spania – 12%, Marea Britanie de 6%. Noi ne-am măcinat o săptămână ba că e deficit de 0,9 sau de 1,4% şi pe aceste ţări nu le întreabă nimeni de sănătate financiară, a spus Sorin Pâslaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO