Bănci și Asigurări

Zilele leului cu multe zerouri incep sa fie numarate

16.06.2004, 00:00 26



Dupa o cura de slabire de 15 ani, leul se poate pregati sa-si recapete puterea in rastimpul pana la adoptarea euro.



La 1 iulie 2005, leul va pierde patru zerouri din coada, astfel incat 10.000 de lei "vechi", aflati in circulatie astazi, vor fi preschimbati pentru 1 leu nou. Proiectul de lege care reglementeaza denominarea leului a fost adoptat de Senat fara amendamente, urmand a fi discutat si in Camera Deputatilor.



Formal, Banca Nationala asteapta aprobarea proiectului de catre ambele camere ale Parlamentului pentru a incepe operatiunile tehnice de pregatire a denominarii. Intre timp, BNR mentine o stabilitate a cursului leului care ar putea permite ca la jumatatea anului viitor raportul de schimb al monedei nationale sa fie in jur de 4 lei noi la un euro, respectiv 3 lei noi pentru un dolar american.



Coada leului s-a lungit in decembrie anul trecut la sase zerouri, o data cu emiterea de catre BNR a bancnotei de un milion de lei. De fapt, milionul a aparut din cauza amanarii operatiunii de denominare, care a facut ca leul sa se erodeze din ce in ce mai mult sub efectul deprecierii si al inflatiei. Astfel, cea mai valoroasa diviziune monetara romaneasca reprezinta echivalentul a numai 24,5 euro, respectiv 29,5 de dolari.



Pentru ca publicul sa aiba timp sa se acomodeze cu noile bancnote si monede, actul normativ prevede circulatia in paralel, timp de 18 luni, a bancnotelor vechi si noi, respectiv pana la 31 decembrie 2006. Dupa acea data, BNR va preschimba bancnotele si monedele vechi cu cele noi, operatiunea putand fi facuta pe o perioada de maximum trei ani, respectiv pana la 31 decembrie 2009.



Romanii va trebui sa invete, practic, sa foloseasca un nou sistem de diviziuni monetare, trecand de la socotelile cu sute de mii si milioane, la cele cu zeci, sute si mii de lei. De fapt, socotelile ar putea parea mai complicate decat in prezent din cauza fragmentarii diviziunilor monetare, incepand cu "banul" si "leii".



Leul cu coada scurta se va diviza in 100 de bani. Oficial, leul are si in prezent ca subdiviziune banul, desi aceasta nu a mai fost folosita dupa 1990.



Leul greu va readuce in circulatia monede de 50 de bani, de un leu, precum si bancnote de 20, 50 si 100 de lei, uitate in ultimul deceniu, si care vor alunga, in timp, preturile rotunjite la maximum impuse de lucrul cu multe zerouri.



Costurile legate de inlocuirea tuturor emisiunilor de bancnote si monede aflate in prezent in circulatie nu sunt deloc neglijabile, mai ales ca va fi nevoie si de diviziuni din metal, insa avantajele rezultate de pe urma operatiunii sunt considerate predominante.



In incercarea de descuraja tentatia naturala de rotunjire a preturilor exprimate in lei noi, legea stabileste ca, incepand de la 1 iulie 2005 si pana la data de 31 decembrie 2006, comerciantii si prestatorii de servicii vor fi obligati sa afiseze preturile si tarifele bunurilor si serviciilor atat in moneda veche, cat si in moneda noua. De asemenea, furnizorii de utilitati vor mentiona valoarea facturilor de plata in ambele monede.



Potrivit legii, incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 30 de milioane de lei, exprimati in moneda veche. Leul greu ar urma sa apara chiar in primul an in care inflatia va fi fost coborata sub pragul de 10%.



In perioada de la introducerea noii emisiuni monetare si pana la data de 31 decembrie 2006, bancnotele si monedele aflate in circulatie inaintea datei de 1 iulie 2005 vor fi inlocuite treptat cu cele noi.



Bunurile, drepturile si obligatiile anterioare datei de 1 iulie 2005 vor fi convertite conform raportului unu la zece mii, conversia in noua unitate monetara facandu-se potrivit situatiei existente la 30 iunie 2005. Denominarea se realizeaza in baza legii, fara a fi necesara o declaratie in acest sens din partea persoanelor autorizate.



Tot de la jumatatea anului viitor, Oficiul National al Registrului Comertului va inregistra din oficiu denominarea valorii capitalului social si a actiunilor sau partilor sociale ale persoanelor juridice inregistrate si va publica pe site-ul sau lista acestora si noile valori rezultate, alaturi de valoarea veche. In acest caz, publicarea in Monitorul Oficial a modificarii valorilor capitalului social si actiunilor nu va fi necesara.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO