BCR Eu Office

Lipsa fondurilor europene a tăiat o treime din businessul unor mici antreprenori

Lipsa fondurilor europene a tăiat o treime din businessul unor mici antreprenori

Autor: Gabriel Razi

26.09.2011, 00:03 161

Dacă în 2008 puţini antre­pre­nori români simţeau că pericolul crizei se apropie având în vedere că eco­no­mia se afla pe un trend as­cen­dent, companiile se extindeau, iar an­ga­jările mergeau ca pe roate, la sfârşitul acelui an căderea băncii americane Leh­man Brothers a zguduit din temelii eco­no­mia mondială. Falimentul gigantului ban­car american s-a resimţit acut şi în bu­zu­na­rele antreprenorilor români care sperau să îşi extindă businessurile cu ajutorul proiectelor pe bani europeni. În urmă cu trei ani, omul de afaceri Că­tălin Năstase, care conduce compania pro­ducătoare de plase zincate pentru construcţii OOPS din Suceava, se gândea să-i mai adauge o linie de producţie fabricii sale. Investiţia ar fi urmat să se ridice la 71.000 de euro, însă criza i-a dat planurile peste cap.

"A fost un decalaj mare de timp între mo­mentul în care am depus contractul şi cel în care am semnat actele. A trecut mai bine de un an între cele două momente. Când am început proiectul totul era bine în economie, însă a venit criza, între timp am semnat şi noi contractul şi ulterior nu am mai găsit nicio bancă dispusă să ne acor­de finanţarea. Băncile deja nu mai erau dispuse să dea uşor bani. Practic, acestea şi-au închis buzunarele pentru toată lumea, nu numai pentru noi", po­vesteşte Cătălin Năstase.

În consecinţă, după ce "a ratat" finanţarea din bani europeni, încasările fabricii OOPS au început să fie din ce în ce mai scăzute. Dacă la sfârşitul lui 2008 firma rulase afaceri în valoare de circa 350.000 de euro şi avea pe statele de plată cinci angajaţi, la încheierea bilanţului în 2010 în contabilitatea firmei se adunaseră numai 236.000 de euro, cu o treime mai puţini bani faţă de acum trei ani, potrivit informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. În acest timp, producătorul de plase zincate a renunţat şi la 3 angajaţi.

La 60 de kilometri distanţă de Su­cea­va, în Târgu-Neamţ, povestea este si­mi­la­ră.

Omul de afaceri Viorel Marian, care produce prefabricate din beton de 17 ani prin intermediul companiei sale Bet Conf, era convins în 2008 că va primi de la UE un sfert de milion de euro cu care spera că va achiziţiona zece utilaje pentru a-şi diversifica producţia. Totuşi, antre­pre­norul a avut de aşteptat până în luna iulie a anului 2009 pentru a semna contractul de finanţare, moment în care criza economică era în toi în România.

"Am reuşit să semnez contractul de finanţare însă nu am mai reuşit să şi implementez proiectul. A fost imposibil să asigur cofinanţarea deşi nu era vorba de mulţi bani, circa 100.000 de euro. Pe scurt, nu am mai avut bani în acel moment", explică Viorel Marian.

Similar, firma OOPS din Suceava şi producătorul de prefabricate din Neamţ au pierdut în ultimii trei ani tot o treime din business. Astfel, dacă în 2008 Bet Conf rula 55.000 de euro, pe parcursul lui 2010 prin conturile companiei trecuseră numai 33.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels