Buget 2012

Ultimele bugete trec de comisiile de specialitate ale Parlamentului

Anca Boagiu

Transporturile - din nou aproape toţi banii merg la drumuri

Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru anul viitor a primit ieri avizul comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat, cu 21 de voturi "pentru" şi 6 "împotrivă".

Toate cele 108 amendamente depuse au fost respinse.

Bugetul pentru investiţii al ministerului este de 2,5 mld. euro (bani de la buget, fonduri europene şi împrumuturi), reprezentând 73,6% din totalul sumelor disponibile.

Infrastructura rutieră va beneficia de fonduri de 1,83 mld. euro, calea ferată de 990 mil. euro, transportul naval de 204 mil. euro, iar cel aerian de 48 mil. euro.

Întrebată de preşedintele comisiilor reunite, deputatul PSD Iulian Iancu, care sunt priorităţile ministerului pentru anul 2012, Anca Boagiu (foto), ministrul de resort, a spus că preocuparea instituţiei este construcţia autostrăzilor pe Coridorul IV paneuropean şi modernizarea infrastructurii feroviare a aceluiaşi coridor.

Coridorul IV începe în Germania, la Nurnberg, şi se continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti şi Constanţa, ruta continuând până la Istanbul.

Totodată, bugetul ministerului are prevăzută suma de aproximativ 1,5 mil. euro pentru studii de fezabilitate la linia feroviară de mare viteză frontieră Ungaria-Bucureşti-Constanţa.

În timpul dezbaterilor, Anca Boagiu şi senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru de finanţe, au avut un schimb de replici, Vosganian acuzând-o pe Boagiu că nu cunoaşte cheltuielile de capital, iar aceasta afirmând că senatorul PNL face spectacol pentru camerele de luat vederi.

Anca Boagiu a invocat, la dezbaterea proiectului de buget în comisiile de specialitate, guvernarea liberală din 2007-2008, când, potrivit ministrului, "s-au cheltuit nejustificat banii", iar Varujan Vosganian a replicat că Boagiu trebuie să renunţe la această idee, pe care lumea nu o crede.

"Aţi dispreţuit întotdeauna Comisia economică de la Senat şi de aceea v-am respins toate proiectele", a continuat Vosganian. Lidia Moise

Educaţia s-a împiedicat de amendamente

Bugetul Ministerului Educaţiei propus pentru 2012, în valoare de aproape 20 de mld. lei, încă aştepta aseară să fie votat de comisiile de specialiate. El nu fusese vizat luni de comisiile de învăţământ, discuţiile fiind amânate pentru altă zi după ce parlamentarii nu s-au înţeles dacă să voteze în bloc sau separat cele 820 de amendamente.

Bugetul "strâns" al Educaţiei, cum l-a denumit ministrul Daniel Funeriu (foto), sau "dezastruos", cum l-au calificat cei mai mulţi membri ai comisiilor de învăţământ ale Parlamentului, este în valoare de 19,929 mld lei, respectiv 3,64% din PIB.

O parte din bugetul Ministerului Educaţiei pe 2012, respectiv 2% din PIB, reprezintă salariile din preuniversitar alocate prin bugetele locale. Bugetul strict al educaţiei derulat prin MECTS este de 8,7 mld. lei, în această sumă fiind inclusă, spre exemplu, finanţarea universităţilor, a precizat ministrul Daniel Funeriu luni-seară la comisiile de specialitate din Parlament.

De asemenea, costul standard per elev prevăzut în proiectul de buget pentru 2012 este de 2.230 de lei, la care se adaugă un coeficient în funcţie de zona geografică sau alte criterii, a mai spus ministrul educaţiei.

Tot din 2012 va intra în vigoare şi finanţarea grantului de studiu per student, a cărui valoare nu a fost însă stabilită, fiind în curs de realizare la Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior.

Funeriu a explicat că din 2012 intră în vigoare finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ prin sumele defalcate din TVA, ceea ce va opri definitiv situaţiile în care primarii nu plăteau căldura sau apa pentru că nu voiau ei. "Banii pentru cheltuielile curente din şcoli sunt securizaţi", a spus Funeriu.

În cele mai multe intervenţii, parlamentarii din comisiile de specialitate au criticat Executivul pentru că a trecut prin asumarea răspunderii legea educaţiei, în care a prevăzut 6% din PIB pentru învăţământ, act normativ pe care l-a încălcat imediat după aprobare.

Ialomiţianu a bugetat venituri din vânzarea imobilelor RA-APPS de 700 mil. lei, dar nu ştie ce clădiri are

Bugetul pe anul viitor cuprinde venituri din vânzarea imobilelor deţinute de RA-APPS în sumă de 700 de milioane lei, a declarat ministrul finanţelor publice Gheorghe Ialomiţianu, arătând că estimarea de încasări este una prudentă şi speră într-o valorificare de succes. Ministrul finanţelor a arătat că nu cunoaşte toate clădirile şi domeniile scoase la vânzare sau cum au fost evaluate, dar că se vor mai face evaluări independente, iar procesul de vânzare se va face transparent, prin licitaţie cu strigare. Mediafax a scris în luna noiembrie că Guvernul vrea să încaseze anul viitor 706 milioane lei (164 de milioane euro) din vânzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru acest an.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va scoate la vânzare 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active, la un preţ de pornire care va fi stabilit de experţi autorizaţi, prin licitaţie publică cu strigare la care vor putea participa şi actualii demnitari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO