Burse - Fonduri mutuale

10 sfaturi de la Julius Baer despre cum sa investesti in 2009

10 sfaturi de la Julius Baer despre cum sa investesti in 2009
05.01.2009, 18:48 18

Fondurile de investitii administrate de Artio Global, unii dintre cei mai mari investitori straini de pe Bursa de la Bucuresti, au inregistrat pierderi masive anul trecut, in special in perioada iulie-octombrie, cand portofoliile acestora au pierdut circa 70% din valoare, sau 220 de milioane de dolari din cauza scaderii actiunilor romanesti.

Potrivit managerilor fondurilor Artio Global, pietele financiare mondiale traverseaza un proces de reducere a datoriilor care s-ar putea intinde pe cativa ani. "Ne asteptam ca accesul usor la finantare la care am asistat pentru multi ani sa fie oferit in continuare doar celor care prezinta suficienta incredere. Anticipam de asemenea ca firmele vor fi fortate sa-si redimensioneze bilanturile pentru a se adapta costurilor mai mari de finantare si reducerii disponibilitatii de creditare a institutiilor financiare. Companiile mari cu bilanturi puternice si cash-flow-uri solide ar trebui sa infloreasca in acest mediu, in timp ce concurentii cu structuri de capital mai slabe ar putea fi nevoiti sa se adapteze la un grad de indatorare mai mic si o crestere mai slaba", explica Heith Walter, unul dintre managerii de fond ai Artio Global in raportul anual al societatii.
El sustine ca alegerea companiilor in care va investi in urmatorul an va avea in vedere urmatoarele zece criterii:
 
  • 1. Grad de indatorare scazut: companiile nu trebuie sa se bazeze pe banci pentru finantarea operatiunilor.
  • 2. Sector defensiv: cheltuielile discretionare ale populatiei scad pe masura ce creste rata de economisire.
  • 3. Capitalizare mare: companiile mari tind sa aiba mai multa flexibilitate financiara.
  • 4. Beneficiarii unui dolar puternic: dolarul tinde sa fie moneda mai cautata in timpuri de criza.
  • 5. Expunere mica pe materii prime: pe masura ce cresterea economiei globale scade, la fel se va intampla cu cererea pentru materii prime.
  • 6. Pensii: companiile cu planuri de pensii vor suferi din cauza cresterii cheltuielilor la acest capitol.
  • 7. Achizitii: companiile care au realizat recent achizitii se confrunta cu datorii mai mari.
  • 8. Expunere limitata pe pietele emergente: ceea ce era odata un avantaj se va transforma intr-un factor de risc in urmatoarea perioada.
  • 9. Evitarea primelor in evaluare: evaluarea actiunilor globale a fost resetata la niveluri mai scazute.
  • 10. Focus pe dividende: dividendele mari si sustenabile vor fi cautate intr-un mediu cu dobanzi in scadere.
Managerii Artio Global mai spun ca performantele pietelor de capital din Europa de Est au fost dezamagitoare in ultimul an. "Desi ar fi fost momentul ca aceasta regiune sa straluceasca, guvernele (tarilor din regiune - n.r.) au reusit sa arunce aceasta oportunitate... Tentatia de a castiga alegerile cu politici fiscale relaxate a determinat intrarea acestor tari in situatia dificila in care se gasesc acum."
Administratorul american mai spune ca aceasta situatie dificila se poate dovedi o oportunitate pentru aceste tari, deoarece le-ar putea determina sa reia eforturile pentru aderarea la euro.
Portofoliile de pe Bursa ale fondurilor Artio Global International Equity si Artio Global International Equity 2 au suferit scaderi puternice, mai ales in perioada iulie-octombrie, cand valoarea acestora s-a redus de la 310 mil. dolari la 86 de milioane de dolari.
Cea mai mare parte a acestei scaderi a fost determinata de caderea preturilor actiunilor, insa fondurile au mai si vandut din detineri, in special in octombrie, cand cotatiile atinsesera deja valori extrem de mici.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO