Burse - Fonduri mutuale

200 de "listari" pe RASDAQ de la inceputul anului

16.10.2007, 22:34 15

In ultimul an, investitorii pe Bursa au descoperit peste 200 de companii listate pe RASDAQ, care datorita cresterii lichiditatii au intrat sub incidenta normelor de tranzactionare ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
In lipsa unor noi listari si in conditiile unor alternative de investitii limitate pe care le ofera piata reglementata, investitorii si-au indreptat atentia spre piata RASDAQ, scotand din anonimat o parte din companiile de pe aceasta piata. Promovarea acestor companii este la fel de importanta ca o listare propriu-zisa, multe dintre vedetele de pe RASDAQ fiind mai tranzactionate decat Transelectrica si Alumil, singurele doua companii listate in ultimul an pe Bursa.
La inceputul acestei luni, mai mult de 400 de companii listate pe piata nereglementata indeplindeau conditiile impuse de CNVM pentru ca actiunilor acestora sa li se aplice limita de variatie zilnica, respectiv sa se tranzactioneze cel putin o data pe saptamana in ultimele trei luni, iar in ultimul an sa se fi transferat in piata peste 1% din capitalul social. Numarul acestora este dublu fata de cel de la jumatatea anului trecut.
Pe de alta parte, numarul companiilor listate pe RASDAQ a scazut de la circa 3.600 la inceputul anului trecut la 2.200 in prezent, dupa ce Bursa a facut "curatenie" printre societatile care nu indeplineau criteriile de listare. In prezent jumatate sunt suspendate de la tranzactionare, iar circa 700 se tranzactioneaza foarte rar.
Multe dintre actiunile care astazi sunt tranzactionate zilnic pe piata nu se regaseau anul trecut pe lista publicata de Bursa. Un exemplu in acest sens este compania din domeniul serviciilor de petrol si gaze Prospectiuni Bucuresti (PRSN), care in prezent este cea mai mare companie listata pe piata RASDAQ, cu o valoare de piata de circa 395 mil. euro.
Printre cele mai notabile actiuni care lipseau anul trecut din peisajul pietei RASDAQ, dar care in prezent sunt printre cele mai tranzactionate de pe aceasta piata, se numara titlurile companiei imobiliare Imotrust Arad (ARCV), cele ale producatorului de masini Automobile Craiova (AUCS), actiunile combinatului metalurgic Arcelor Mittal Hunedoara (SIDG) sau titlurile companiei de constructii Concefa din Sibiu (COFI), emitenti pe care s-au realizat peste 1.000 de tranzactii numai in ultimele 20 de sedinte, potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO