Burse - Fonduri mutuale

2008, cel mai prost an din istoria Bursei de Valori

29.12.2008, 00:00 29

2008 a fost cel mai negru an din istoria Bursei de Valori Bucuresti, majoritatea emitentilor din piata scazand foarte puternic in contextul crizei financiare internationale.

Principalii indici din piata au inregistrat pierderi substantiale, anuland practic avansul ultimilor patru ani. Indicele celor mai lichide zece societati din piata, BET, precum si indicele indicele general al pietei, BET-C, au pierdut in 2008 circa 70% din valoare, in vreme ce indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a scazut cu aproape 84%.

Bursa a inchis ultima sedina de tranzactionare din 2008 in crestere usoara. Astfel, BET s-a apreciat cu 1,8%, BET-FI cu 0,5%, in vreme ce BET-C a avansat cu 1,5%. BET-NG, indicele societatilor care activeaza in domeniul energetic si petrolier, a avansat in ultima sedinta cu 3,7%, in vreme ce la nivelul anului 2008 acesta s-a depreciat cu circa 72%.

In ultima sedinta lichiditatea pietei s-a mentinut in media ultimelor luni. Rulajul de la Bursa s-a ridicat astfel la 1,9 mil. euro (7,4 mil. lei), pe fondul unui volum de aproape 49 mil. ac]iuni, in vreme ce piata RASDAQ a atras 1,4 mil. euro (5,7 mil. lei), pe fondul a doua tranzactii speciale cu titlurile Palace Sinaia (PACY).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO