Burse - Fonduri mutuale

2008 este anul primului crah bursier din istoria Romaniei

2008 este anul primului crah bursier din istoria Romaniei

Pentru detalii vezi documentul atasat

22.12.2008, 17:15 98

Bursa a fost marcata in 2008 de un context international puternic nefavorabil, cele mai lichide titluri ajungand la circa un sfert din valoarea din urma cu un an.

Desi a fost singurul an din ultimii 10 cand principalele titluri de pe piata au adus in medie un randament negativ, declinul a fost cel mai abrupt din istoria de 12 ani a Bursei de Valori Bucuresti. Indicele BET a pierdut peste 70% anul acesta, anuland tot castigul inregistrat de actiuni in ultimii patru ani.
Practic, oricat de echilibrat ar fi fost portofoliul unui investitor, nu putea iesi din an fara o pierdere considerabila, in conditiile in care declinul Bursei s-a resimtit puternic la nivelul tuturor sectoarelor de activitate. Dupa aparitia crizei subprime de anul trecut, semnalele privind accentuarea acesteia au devenit tot mai evidente la inceputul lui 2008, insa temerile investitorilor au fost inhibate de optimismul celor mai multi din piata de capital, in conditiile in care foarte putini anticipau ca efectele crizei se vor resimti si asupra Romaniei.
Anul a debutat prost chiar din prima zi, cu o scadere de peste 2% pe principalii indici ai pietei, reprezentand o premiera pentru ultimii ani cand piata a consemnat o scadere la reluarea tranzactionarii dupa anul nou, moment cand investitorii se intorc de obicei optimisti dupa sarbatorile de iarna.
Prima luna a fost un cosmar pentru cei mai multi dintre investitori, in conditiile in care si-au vazut detinerile in actiuni diminuate cu circa 22%, pe fondul vanzarilor strainilor, care au scos in ianuarie de pe piata 56 mil. euro, suma record pentru Bursa. Fondurile care au vandut in prima luna a anului, cu precadere americane, au fost primele care si-au luat masuri de siguranta in conditiile crizei cu care se confruntau acasa, primele vizate spre lichidare fiind participatiile de pe pietele emergente, printre care si Romania.
In prima jumatate a anului doar companiile care au inregistrat rezultate exceptionale au reusit sa reziste in fata scaderilor de pe piata, corectiile in cazul acestora fiind minore.
Caderea bancii de investitii americane Bearn Stearns din martie n-a speriat investitorii si a fost privita ca o confirmare a scaderilor precedente, piata ramanand in echilibru pana la jumatatea anului.
Totusi activitatea pe Bursa s-a redus considerabil in aceasta perioada, numarul de conturi de cumparare ale investitorilor romani reducandu-se la jumatate fata de prima luna din 2008, cele de vanzare ajungand la circa 50.000.
Piata de capital a primit lovitura dupa lovitura incepand cu a doua jumatate a anului, desi strainii nu au fost prezenti la vanzare la inceput, indicele BET mai pierzand 30% in intervalul iunie-iulie.
Stirile negative s-au tinut lant la Bursa de la acea data, prima fiind falimentul rasunator al bancii de investitii Lehman Brothers, urmat de o serie de nationalizari din partea autoritatilor americane, care s-au tradus prin noi scaderi de amploare pentru pietele de capital, inclusiv cea de la Bucuresti.
In septembrie, indicele BET pierduse deja jumatate din valoare si pe fondul scaderii inregistrate de piata de commodities, ca urmare a temerilor privind recesiunea la nivel global.
Deja din octombrie criza financiara facea victime printre institutiile europene, mai toate statele importante anuntand nationalizari de banci si programe de zeci si sute de miliarde de euro pentru sustinerea acestora, fapt ce a speriat si mai mult investitorii.
Fondurile straine, fortate de retragerile clientilor, au mai scos in octombrie 23 mil. euro de pe Bursa, titlurile lichide consemnand regulat scaderi de peste 10% pe zi in aceasta perioada.
Investitorii de la Bursa au fost tulburati pe final de an de primele efecte ale crizei internationale asura economiei romanesti, care s-au manifestat prin reduceri considerabile ale cererii la export si de bunuri de folosinta indelungata pe plan intern, fapt ce a determinat un val de concedieri, mai ales in industria auto si constructii.
 
 
Top 10 evenimente
 

1. Listarea Erste Bank. Evenimentul inceputului de an pe Bursa de la Bucuresti a fost listarea bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, primul emitent strain ale carui actiuni se tranzactioneaza pe piata locala. Tranzactiile cu actiuni Erste, realizate incepand de la mijlocul lunii februarie, au adus Bursei un plus de lichiditate de 68 mil. euro. Listarea Erste a adus inca o noutate pe piata de la Bucuresti: lansarea conturilor globale de investitii.

 
2. Demisia lui Stere Farmache. Stere Farmache si-a anuntat la mijlocul lunii decembrie demisia din functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti, functie pe care a detinut-o in ultimii 13 ani, de la reinfiintarea institutiei in 1995, perioada in care numele sau s-a identificat practic cu cel al BVB. Farmache va ramane presedintele CA al BVB. El a desemnat-o pe Anca Dumitru sa-i succeada in functia de director general, pentru un mandat interimar de 6 luni.
 
3. Retragerea fondurilor straine. Criza financiara internationala a determinat retragerea de pe Bursa a unor fonduri straine de investitii si vanzari masive din partea altora. Astfel, dupa primele 11 luni ale anului, soldul investitiilor straine inregistra iesiri nete de 41 mil. euro, pentru prima data dupa 2001. In 2007, fondurile straine au adus 226 mil. euro pe Bursa.
 
4. Scandaluri la SIF-uri. SIF-urile, cele mai tranzactionate societati de pe Bursa, au fost in acest an protagonistele mai multor scandaluri majore. In octombrie, Curtea de Apel Brasov a anulat majorarea de capital realizata in 2007 de SIF Transilvania (SIF3), in urma unui proces de peste un an cu grupul Cocor. Conducerea SIF Oltenia (SIF5) a anulat in cadrul AGA voturile unor grupuri de actionari, banuiti ca ar actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu si care controlau circa 10% din capitalul societatii. O masura similara a luat si SIF Moldova (SIF2), unde Chelu si-a pierdut locul in CA.
 
5. Listarea titlurilor de stat. Dupa ani de negocieri cu BNR, in august au fost listate la Bursa primele emisiuni de titluri de stat. Asteptate cu interes de participantii la piata, obligatiunile de stat au dezamagit insa la capitolul lichiditate, tranzactiile realizate pe Bursa cu acestea fiind de cateva milioane de euro.
 
6. Planul Guvernului de sustinere a Bursei. In septembrie, Guvernul a adoptat o ordonanta prin care suspenda aplicarea impozitului pe castigurile din investitii la Bursa si in fondurile mutuale, anul viitor, iar emitentii vor avea posibilitatea sa reporteze pentru 2010 pierderile inregistrate in 2009.
 
7. Cinci IPO-uri. In prima jumatate a anului pe Bursa s-au derulat cinci oferte publice initiale (IPO), un record pentru ultimii sapte ani. Dintre acestea, patru s-au incheiat cu succes, cea mai importanta fiind cea a producatorului de profiluri din PVC Teraplast Bistrita (TRP), care a strans circa 13 mil. euro. Au mai venit pe Bursa fondul inchis STK Emergent, Casa de Bucovina si Contor Grup Arad, in timp ce oferta poducatorului de materiale de constructii Pomponio a esuat.
 
8. Transformarea RASDAQ in ATS. CNVM a hotarat transformarea pietei RASDAQ intr-un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), unde companiile sunt supuse unor cerinte mai lejere de transparenta si raportare, anuland astfel statutul de piata reglementata al RASDAQ.
 
9. Obligatiunile la putere. Scaderea pietei de actiuni a determinat orientarea investitorilor catre obligatiuni corporatiste si municipale. Pe de alta parte, nevoia de lichiditati i-a determinat pe unii detinatori de obligatiuni sa le vanda la discounturi importante, oferind cumparatorilor randamente record, de pana la 20% pe an. Cele mai cautate au fost obligatiunile Bancii Mondiale, care au depasit ca lichiditate SIF-urile.
 
10. Consolidarea actiunilor TLV. Actionarii Bancii Transilvania (TLV) au decis in august consolidarea valorii nominale a actiunilor de la 0,1 lei la 1 leu, in urma scaderilor puternice din prima parte a anului. Titlurile TLV au fost suspendate de la tranzactionare in septembrie si urmeaza sa revina la inceputul lui ianuarie 2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO