Burse - Fonduri mutuale

2013, anul în care informaţiile corporatiste vor conta mai mult decât politica - analiză

2013, anul în care informaţiile corporatiste vor conta mai mult decât politica - analiză

Autor: Roxana Pricop

05.01.2013, 18:16 1407

Compania suedeză de investiţii East Capital, unul dintre cei mai mari investitori străini de la bursa din Bucureşti, se aşteaptă ca anul 2013 să fie începutul unei "noi normalităţi" în Europa de Est, în care evoluţia pieţelor financiare să fie condusă de datele fundamentale ale companiilor şi nu de politică sau evenimente aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani.

"Credem că în 2013 pieţele financiare vor fi caracterizate de două tendinţe. Prima şi cea mai importantă este faptul că pieţele vor reîncepe să fie influenţate de datele funda­mentale. După aproape cinci ani în care pieţele au fost conduse de politică şi de evenimente, 2013 ar trebui să aducă o tranziţie graduală spre fundamente, iar informaţiile corporatiste să conteze mai mult decât ceea ce se întâmplă în plan politic. Este un lucru bun pentru că multe corporaţii, în special cele din pieţele emergente, o duc mult mai bine decât mediul politic. A doua tendinţă este inversarea "fugii către siguranţă" prin intrarea de capital în pieţele de acţiuni şi în pieţele emergente", spun analiştiii East Capital în raportul privind perspectivele pentru 2013.

În opinia East Capital, aceste două tendinţe sunt veşti bune pentru pieţele din Europa de Est, care au companii cu date fundamentale atractive, iar economiile nu au un nivel îngrijorător al datoriilor publice sau al deficitelor aşa cum se întâmplă în cazul economiilor mature din Vest care se vor concentra în 2013 pe măsuri de austeritate fiscală.

"Nu credem însă că lucrurile vor reveni la starea de dinainte de criză. Ne aşteptăm ca 2013 să fie startul unei noi normalităţi, în care economiile şi pieţele din Europa de Est vor începe să se elibereze de criză, dar fără a reveni la anii de boom ce au precedat criza financiară. Următorii cinci ani ar putea fi caracterizaţi prin inflaţie redusă şi creştere sustenabilă, în care cererea internă să fie principalul motor. Iată de ce abordarea de tip "bottom-up" a investiţiilor ar putea fi mai importantă ca oricând" (alegerea unei investiţii pentru că compania are performanţe şi nu pentru că sectorul în care activează este performant - n.red.).

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO