Burse - Fonduri mutuale

50.000 de foşti proprietari stau cu ochii pe Bursă până în mai să afle câte acţiuni vor primi la FP

Autor: Roxana Pricop

12.01.2011, 23:44 14

Statul român îi va despăgubi pe cei peste 60.000 de foştiproprietari cu acţiuni la Fondul Proprietatea în funcţie de preţultitlurilor pe Bursa de Valori Bucureşti începând din luna mai, dupăce în ultimii cinci ani circa 5.000 de persoane au primit acţiunila valoarea fixă de un leu.

Dacă preţul acţiunii la Bursă va fi sub un leu, există premiseleunei discriminări între vechii şi noii acţionari, care ar puteaprimi un număr mai mare de acţiuni pentru aceleaşi valori aledespăgubirilor, susţin avocaţii.

În 2010, ANRP a acordat 3 miliarde de acţiuni la FondulProprietatea unui număr de circa 1.500 de persoane. Statul maicontrolează în prezent 38,8% din capitalul fondului, restul depeste 60% din capital fiind deţinut de un număr de peste 5.000 depersoane fizice şi juridice. Mulţi dintre cei care au primitacţiuni la FP ca despăgubire le-au vândut în ultimii anispeculatorilor, la preţuri mult sub valoarea nominală de 1 leu lacare le-au primit.

După cinci ani de la înfiinţare, Fondul Proprietatea a intratîntr-o nouă etapă de funcţionare după ce Autoritatea Naţională apentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia responsabilăde despăgubirea foştilor proprietari, a suspendat începând din11ianuarie până pe 2 mai conversia titlurilor de despăgubire înacţiuni ale Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea se listează la Bursa din Bucureşti pe 25ianuarie şi, potrivit legislaţiei, conversia titlurilor dedespăgubire se suspendă cu zece zile înaintea primei şedinţe detranzacţionare pe Bursă a acţiunilor Fondului Proprietatea urmând afi reluată după 60 de şedinţe de tranzacţionare, când despăgubirilese vor acorda la preţul mediu de pe Bursă şi nu la valoareanominală de un leu cum a fost până în prezent.

Altfel spus, dacă până pe 11 ianuarie, un titlu de despăgubireîn valoare de 100.000 de lei echivala cu 100.000 de acţiuniProprietatea, din 2 mai va fi luat drept reper de conversie preţulacţiunii de pe Bursă şi nu valoarea nominală.

"Conversia despăgubirilor în acţiuni ale Fondului Proprietateaîn funcţie de preţul de la Bursă va fi în avantajul noiloracţionari dacă preţul acţiunii va fi sub un leu pentru că aceştiavor primi mai multe acţiuni decât vechii acţionarii în contul uneidespăgubiri de 100.000 de lei, de exemplu. Acţionarii vechi aiFondului au de pierdut dacă îşi vor vinde acţiunile la Bursă subpreţul de un leu/titlu", spune avocatul Iulian Lepa, specializat îndespăgubiri la Fondul Proprietatea şi acţionar la Fond.

Într-un scenariu în care preţul acţiunii la Bursă va fi de 0,7lei/titlu, un fost proprietar care are titlu de despăgubire învaloare de 100.000 de lei va primi, după data de 2 mai, cu peste40.000 de acţiuni mai mult decât a primit până acum un fostproprietar cu aceeaşi sumă de despăgubit.

Un preţ al acţiunii pe Bursă sub un leu va pune presiune pepachetul de 5,4 miliarde de acţiuni cu care a mai rămas statul lafondul Proprietatea pentru despăgubirea foştilor proprietari.Astfel că ceea ce pentru foştii proprietari va însemna mai multeacţiuni, pentru statul român va echivala cu epuizarea rapidă afondului.

"În maximum doi ani, statul va epuiza Fondul Proprietatea,estimez că cele 5,4 miliarde de acţiuni rămase vor ajunge pentruîncă 5.000 de persoane. Marea problemă este ce anume se va întâmplacu cei peste 50.000 de foşti proprietari care aşteaptă de ani dezile la ANRP. Va fi statul român dispus să majoreze capitalulfondului sau va plafona despăgubirile şi eşalona plăţile peintervale lungi de timp", se întreabă Lepa.

Drama păgubiţilor continuă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO