Burse - Fonduri mutuale

53.000 de investitori stau degeaba pe bursă

53.000 de investitori stau degeaba pe bursă

Autor: Roxana Pricop

17.03.2016, 00:07 2078

Numărul total de clienţi ai firmelor de brokeraj este de 78.000, însă doar o treime dintre aceştia au tranzacţionat pe bursa de la Bucu­reşti anul trecut. Majoritatea sunt investitori pasivi, cu o tipologie pe care brokerii o compară cu cea a per­soa­nelor care cumpără valută fizică pentru a economisi.

„Mulţi dintre investitorii la bursă sunt investitori pasivi, cu plasamente pe termen mediu şi lung de timp. Nu sunt interesaţi să tranzacţioneze, ci urmăresc să încaseze dividendele. Tipologia este asemănătoare persoa­nelor care cumpără valută pentru a economisi. Cumpără o dată, încasează dividendele şi apoi, după câţiva ani, îşi vând acţiunile,“ a spus Rareş Nilaş, consultant pe piaţa de capital.

Bursa de la Bucureşti a avut anul trecut un număr de 24.567 de in­vestitori activi, potrivit datelor furni­zate de Autoritatea de Supra­veghere Financiară în raportul cu evoluţia în 2015 a pieţei de capital. Aceştia au generat tranzacţii în me­die de 8 milioane de euro pe zi, rulaj în scădere cu 32% faţă de 2014. Pon­derea investitorilor activi în total număr de clienţi este de circa 30%, diferenţa de 70% fiind asigurată de cei 53.620 de investitori inactivi. Aceştia au un cont deschis la o firmă de brokeraj, deţin o  acţiune sau mai multe la companiile listate la bursă, însă nu au tranzacţionat anul trecut. Bursa a stagnat anul trecut, însă din rândul acţiunilor lichide câteva, precum BRD şi Banca Transilvania, au surprins investitorii cu randamente şi de peste 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO