Burse - Fonduri mutuale

9 bănci şi 8 case de avocatură vor să facă reformă pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

06.10.2010, 23:47 23

Nouă firme de brokeraj aparţinând unor grupuri bancare şi optdintre cele mai puternice case de avocatură locale au format ungrup de lucru pentru reformarea pieţei de capital dinRomânia.
Grupul de lucru va propune instituţiilor abilitate (CNVM, BVB,Parlament, BNR, Depozitarul Central) modificări ale legilor,regulamentelor şi procedurilor existente în vederea creşteriivolumului de tranzacţionare pe Bursă, a interesului investitorilorstrăini şi implicit a creşterii economice prin diversificareasurselor de finanţare atât pentru statul român, cât şi pentrucompaniile locale.

Grupul de lucru este format din BCR, BRD-Groupe Societe Generale,BT Securities, Carpatica Invest, Eurobank EFG Securities, ING BankNV, KBC Securities, Piraeus Bank şi Raiffeisen Capital &Investment (RCI), împreună cu casele de avocatură Badea CliffordChance, CMS Ca­meron Mckenna, D&B Da­vid şi Baias, Muşat şiAsociaţii, Nestor Nestor Di­culescu Kingston Pa­tersen, RTPR Allen& Overy, Schoenherr şi Asociaţii, Ţucă Zbârcea şiAsociaţii.
Băncile şi firmele de brokeraj implicate deţin circa 60% dinvolumul tran­zacţiilor derulate pe Bursă.
Iniţiativa vine după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare(CNVM) şi casa de avocatură Duţescu şi Asociaţii au lansat lunatrecută o dezbatere publică privind modificarea actualei legi apieţei de capital (Legea 297 din 2004).
În ultimii ani, piaţa de capital locală a fost măcinată de maimulte scandaluri, care au fost determinate de unele lacunelegislative sau de interpretări diferite ale legislaţiei actuale,cm ar fi valul de delistări din 2006, disputele legate de lansareaofertelor publice de preluare obligatorii (Rompetrol Rafinare),statutul pieţei -, RASDAQ şi aplicarea pragului de deţinere de laSIF-uri.

Dezvoltarea pieţei de capital a fost frânată şi de lipsa unuiconsens între jucătorii de pe piaţă (BVB, Depozitarul Central,firmele de brokeraj) şi CNVM - autoritatea de reglementare a pieţeidar şi de neînţelegerile dintre firmele de brokeraj de pepiaţă.
Cea mai recentă dispută este legată de introducerea pe piaţa localăa tranzacţiilor OTC (Over The Counter - tran­zacţii derulate înafaca Bursei). Consiliul de Ad­ministraţie al Depozitarului Centrala aprobat la sfârşitul lunii septembrie intro­ducerea tranzacţiilorOTC, iar Bursa a cerut sus­pendarea lor şi organizarea uneidezbateri pe această temă pentru a determina impactul acestortranzacţii asupra pieţei. Disensiunile dintre actorii pieţei decapital au întârziat cu câţiva ani şi introducerea conturilorglobale şi a vânzărilor în lipsă (short selling).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO