Burse - Fonduri mutuale

A cazut mitul ca piata de la Bucuresti este printre cele mai ieftine din Lume

A cazut mitul ca piata de la Bucuresti este printre cele mai ieftine din Lume
11.11.2008, 19:40 17

Bursa de la Bucuresti ocupa doar locul 32 in topul celor mai ieftine burse la nivel mondial, in ciuda faptului ca a inregistrat a patra scadere ca amploare de la inceputul anului, potrivit datelor firmei britanice de investitii Bespoke Investment Group, care cuprind cele mai importante 70 de burse la nivel mondial.

Astfel, principalele companii listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt tranzactionate in prezent la un multiplu mediu de profit de 7,8, de aproape trei ori mai mic decat la inceputul acestui an.
Cu toate acestea, indicatorul PER (n.r. - pret raportat la profit pe actiune) la nivelul Bursei este inca mai mare decat al mai multor tari din regiune, cum sunt Rusia cu un multiplu de profit de numai 4,35, Ungaria (4,89), Estonia (5,16), Polonia (6,16), Bulgaria (6,22) sau Ucraina (6,33). Dintre tarile din regiune, doar Serbia si Slovenia au actiuni pe bursa mai scumpe decat cea de la Bucuresti, cu multiplii de profit de 9,9 si respectiv 11,8. Actiunile de la BVB s-au ieftinit de la inceputul anului in medie cu circa 65%, reprezentand a patra scadere la nivel mondial, dupa cele ale bursei din Islanda, cu o depreciere in medie de aproape 90%, Ucraina si respectiv Bulgaria, ale caror actiuni au pierdut in acest an in medie circa 75%.
De altfel, actiunile de pe piata din Bulgaria aveau un PER la inceputul anului de 48,46, cel mai ridicat la nivel mondial, dupa un an cu numar record de listari si oferte publice initiale (IPO-uri). Doar trei burse din 84 analizate inregistreaza cresteri de la inceputul anului, respectiv cele din Ecuador, Tunisia si Ghana, aceasta din urma consemnand o apreciere de 60% in 2008 si un nivel record al PER-ului de 62,7.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO