Burse - Fonduri mutuale

A doua revenire din noiembrie: SIF-urile au castigat 10% in doua zile

A doua revenire din noiembrie: SIF-urile au castigat 10% in doua zile
25.11.2008, 19:01 8

Bursa a inchis cea de-a doua sedinta consecutiv in urcare, in trend cu evolutiile bursiere externe, indicele compozit al pietei, BET-C inregistrand o crestere de 2,6%. Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata a urcat marti cu 2,1%, depasind pragul de 3.000 de puncte.
"Volatilitatea ridicata este prezenta si pe pietele externe, nu numai la noi. La noi reactia este mai vizibila pentru ca avem o piata mica, cu putine companii, dar toate pietele, fie cea locala, cele europene sau cea americana, sunt dominate de incertitudine asupra viitorului si de nehotararea investitorilor de intrare la cumparare", a declarat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
SIF-urile au fost si de aceasta data printre cele mai tranzactionate titluri din piata, consemnand printre cele mai mari cresteri din sedinta de ieri. Cea mai mare apreciere a fost inregistrata de titlurile SIF Moldova (SIF2), de 8,5%, urmate de cresterile SIF Banat-Crisana (8%), SIF Transilvania (6%) si SIF Oltenia (5,8%). Cea mai redusa apreciere din sedinta de ieri din randul societatilor de investitii a fost consemnata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu doar 3,9%, pana la pretul de tranzactionare de 0,67 lei/actiune.
Indicele BET-FI, care reda evolutia societatilor financiare, a consemnat astfel un avans de 6,13%, iar in ultimele doua zile a castigat aproape 10%. La inceputul lunii noiembrie, SIF-urile au castigat 46% in sase sedinte, dupa care au cazut din nou. "Este extrem de dificil sa mai faci aprecieri despre ceea ce se mai poate intampla, pentru ca orice este posibil. Majoritatea vestilor despre Romania sunt negative iar treptat vedem cum stirile se coroboreaza cu realitatea: avem disponibilazi, avem sistari ale productiei, avem scaderi de consum, de ce nu poate fi posibila si o recesiune. Nu se stie nimic despre ce va fi cu siguranta si din aceasta cauza investitorii prefera sa tina banii", a adaugat Visan.
In sectorul energetic, companiile petroliere au continuat sa se aprecieze si in sedinta de ieri, titlurile Petrom (SNP) urcand cu 6,2% peste nivelul de referinta, atingand un pret de tranzactionare de 0,188 lei/actiune. Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o apreciere ceva mai temperata, de 2,2%, pana la nivelul de 0,019 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu 1,6% si respectiv cu 2,3%. Evolutiile pozitive ale companiilor energetice au urcat cotatia indicelui de profil, BET-NG cu 2,3%, pana la nivelul de 370 de puncte.
In sectorul financiar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au urcat in sedinta de ieri cu 3,8%, pana la nivelul de 8,25 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au stationat la nivelul de 0,199 lei/ actiune. Si de aceasta data, printre cei mai buni performeri din sedinta de ieri s-au numarat companiile din sectorul chimic, Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Tg. Mures (AZO), care au urcat cu 7,8% si respectiv cu 14,7%.
"Pe orice sector s-ar miza acum, este de-a dreptul hazard. Urmeaza o perioada de asteptare, cu fluctuatii mari cu aspect speculativ", a incheiat Visan.
Indicii bursieri externi au inregistrat de asemenea evolutii volatile, consemnand chiar si scaderi pe parcursul sedintei de ieri, insa majoritatea au reusit sa inchida pe verde.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO