Burse - Fonduri mutuale

AAF: Fondurile de obligatiuni bat depozitele bancare

07.12.2008, 19:06 18

Fondurile monetare si cele de obligatiuni se impun ca alternative profitabile de economisire in fata traditionalelor depozite bancare pe timp de criza, arata o analiza realizata de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Criza financiara internationala si efectele ei asupra economiei reale reclama o schimbare de comportament fata de consum si economisire. Daca in ultimii ani consumul a crescut substantial, chiar prin anticiparea unor venituri viitoare prin credit, acum datele problemei se schimba radical. Consumul ridicat si anticiparea acestuia s-au materializat pe fondul unui optimism raspandit, alimentat de cresteri salariale de doua cifre, si de un efect de "imbogatire virtuala" creat de cresterea preturilor pe piata imobiliara, arata AAF.
Astfel, persoanele dispuse sa economiseasca pot fie deschide un depozit sau un cont curent, fie investi in fondurile de investitii.
Fondurile monetare au fost mai profitabile decat conturile curente in ultimul an, aducand investitorilor randamente cuprinse intre un minim de 10,3% si un maxim de 18%, raportat la sfarsitul lunii noiembrie. In timp ce performantele anuale ale conturilor curente variaza intre un minim de 10% si un maxim de 13,5%, arata analiza realizata de AAF.
In ultimele luni, conturile de economii au castigat din ce in ce mai mult teren datorita dobanzilor ridicate, scutirii de impozit si posibilitatii de retragere in orice moment. Aceleasi caracteristici sunt oferite si de fondurile monetare, categorie de fonduri care nu sunt influentate de evolutiile pietei de capital si care aduc randamente superioare depozitelor sau conturilor de economii fara asumarea unor riscuri mai mari, potrivit AAF.
De asemenea, fondurile de obligatiuni pot fi comparate cu depozitele clasice la termen din punctul de vedere al duratei de detinere. Randamentele sunt insa superioare, fapt ce le recomanda ca alternative investitionale in aceasta perioada.
Potrivit analizei AAF, randamente aduse de fondurile de obligatiuni in perioada cuprinsa intre lunile iunie si noiembrie au fost cuprinse intre 7,7% si 12,7% exprimat in procente anuale. Pe de alta parte, un depozit pe 6 luni constituit in aceeasi perioada a adus o dobanda cuprinsa intre 6,5% si 11%.
Infiintata in 1996, Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) este organizatia profesionala independenta a industriei de administrare a investitiilor, reunind 21 de societati de administrare, cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri), cu un total al activelor nete de peste 7 mld. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO