Burse - Fonduri mutuale

Actionarii Ardaf Cluj nu s-au inghesuit sa vina la AGA

08.08.2006, 20:01 20

Ardaf Cluj nu a reusit sa tina ieri Adunarea Generala a Actionarilor ce avea pe ordinea de zi majorarea capitalului social al societatii cu 110 milioane de lei (peste 31 de milioane de euro), deorece nu s-au prezentat toti actionarii, urmand ca astazi sa aiba loc o noua tentativa.
Actionarii societatii de asigurari sunt omul de afaceri Ovidiu Tender, prin intermediul Tender SA (70,69%), off-shore-ul cipriot Clairmont Holding Ltd., controlat de fondul de investitii Firebird (12,71%), Raiffeisen Zentralbank Austria (10,19%) si altii, potrivit RASDAQ.
Omul de afaceri Ovidiu Tender se afla in prezent in arest in cazul Rafo.
"In urma identificarii si verificarii actionarilor care s-au prezentat la sedinte s-a constatat ca nu sunt intrunite conditiile legale si statutare de prezenta pentru tinerea adunarilor generale la prima convocare", arata un raport al Ardaf remis ieri bursei electronice RASDAQ.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis la mijlocul lunii trecute punerea sub administrare speciala a Ardaf, dupa ce anul trecut compania de asigurari a urmat un plan de redresare financiara impus de CSA. Avocatul care a preluat administrarea Ardaf, Radu Cocea, a depus deja la CSA un raport care arata cauzele care au dus la deteriorarea situatiei companiei si care prezinta propuneri de redresare a acesteia.
Cocea afirma ca printre cauzele care au dus la inrautatirea situatiei financiare a Ardaf sunt stabilirea incorecta a primelor de asigurare si a rezervelor tehnice.
"Efectele financiare negative provin din anii anteriori. Primeaza stabilirea primelor de asigurare pe baze comerciale, si nu tehnice, deoarece se merge pe castigarea cotei de piata, dar acest lucru nu se intampla doar la Ardaf, e o tendinta generala a pietei asigurarilor", sustine Cocea.
Administratorul special al societatii de asigurari este de parere ca, pe langa majorarea de capital in valoare de 31 de milioane de euro programata a se finaliza pana la sfarsitul lunii septembrie, Ardaf ar mai avea nevoie de 10 milioane de euro pentru redresarea completa. Potrivit informatiilor din piata, fondul de investitii Masterfield Investments este interesat sa participe la majorarea capitalului Ardaf.
Reprezentantul in Romania al Masterfield Investments, Liviu Mandler, a confirmat ca fondul de investitii american este interesat de realizarea unui aport de capital la societatea de asigurari din Cluj. Liviu Mandler a fost presedintele Bancii Dacia Felix.
De asemenea, in cadrul adunarilor ordinara si extraordinara care ar putea avea loc astazi loc astazi actionarii Ardaf vor supune spre aprobare revocarea din functie a administratorilor societatii: Octavian Manastireanu (presedinte), Sorin Ciuca si Nicolae Petrisor.
Ardaf este una din primele zece companii de asigurari din Romania, cu afaceri de 64 de milioane de euro in 2005 si o cota de piata de 5,3% pe asigurari de viata si generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO