Burse - Fonduri mutuale

Actionarii BVB au aprobat listarea pe propria platforma

17.12.2008, 18:21 27

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat ieri propunerea de principiu a transformarii Bursei in societate publica si listarea titlurilor pe propria platforma, potrivit unor surse din actionariat.

Actionarii nu au discutat insa cum va fi realizata listarea, insa au mandatat Consiliul Bursei ca in termen de sase luni sa elaboreze un plan de actiune si sa efectueze demersurile preliminare necesare unei astfel de operatiuni.
Listarea Bursei de Valori pe propria platforma este asteptata de multi dintre actionari, fiind o operatiune care ar usura cu mult transferul actiunilor societatii.
Actiunile BVB se pot tranzactiona si in prezent, insa procedura schimbului de proprietate este birocratica si dureaza cateva luni.
In prezent, BVB are 207 actionari, dintre care 75 sunt persoane juridice, in cea mai mare parte societati de brokeraj, iar 132 sunt persoane fizice care au cumparat actiuni in ultimii doi ani. Principalii actionari ai BVB sunt banca americana Morgan Stanley, care detine direct si indirect, prin intermediul HTI Valori Mobiliare, aproape 5,5% din actiuni, Broker Cluj, cu circa 3%, si Intervam, cu o participatie de 2,15%.
Morgan Stanley a scos insa la vanzare pachetul detinut direct, care reprezinta 2,7% din actiunile BVB, acestea fiind titluri preferentiale, fara drept de vot. Banca americana cere un pret de 40 lei/actiune, valoarea de vanzare a pachetului fiind cu 60% mai mica decat cea de achizitie.
Si o serie de societati locale de brokeraj, cum ar fi Orizont Vest din Oradea sau Dorinvest, au incercat in ultimele luni sa vanda din actiunile detinute la BVB pentru a face rost de lichiditati, lansand oferte la preturi tot mai mici, fara a gasi insa cumparator.
Listarea Bursei pe platforma proprie a fost propusa actionarilor in luna noiembrie de catre Consiliul operatorului de piata. Posibilitatea listarii BVB a mai fost discutata de actionari in ianuarie 2005, cand s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, insa luarea unei decizii in acest sens a fost amanata.
Pe langa listarea BVB, actionarii au mai aprobat si strategia de dezvoltare pentru anul viitor, ale carei principale prevederi sunt implicarea BVB in crearea unei platforme de tranzactionare la nivel regional, infiintarea unui sistem alternativ de tranzactionare, concomitent cu clarificarea statutului pietei RASDAQ, si realizarea unui cadru de colaborare cu una dintre principalele institutii internationale specializate in calculul si diseminarea indicilor bursieri.
Actionarii BVB si-au dat acordul si pentru bugetul pentru anul viitor al societatii, care prevede venituri de 23,53 mil. lei, cu 25% sub nivelul veniturilor preliminate inregistrate in primele 11 luni ale lui 2008, si un profit brut de 1,51 mil. lei, in scadere cu aproape 90%. La fundamentarea bugetului, Consiliul Bursei a luat in calcul un rulaj mediu zilnic de 5 mil. euro, la jumatate fata de nivelul de 9,5 mil. euro din primele 11 luni ale acestui an, si o scadere cu 10% a comisioanelor de tranzactionare. Investitiile bugetate pentru anul viitor se ridica la 32,7 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO