Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Carpatica trebuie să vină cu 14,9 mil. € la capital

Autor: Andrei Chirileasa

10.10.2010, 23:15 23

Acţionarii Băncii Carpatica (BCC) au aprobat sâmbătă majorareacapitalului social cu 63,5 mil. lei (14,9 mil. euro) prin aporturide numerar din partea acţionarilor şi au ales doi noi membri aiConsiliului de Supraveghere.

Acţionarii Carpatica vor putea subscrie 22,76 acţiuni noi lafiecare 100 de acţiuni deţinute. Omul de afaceri Ilie Carabulea,care deţine direct aproape 38% din acţiunile băncii, va trebui săvină cu 24,1 mil. lei (5,65 mil. euro) la capital. El maicontrolează circa 4% din acţiuni prin intermediul companiei detransport Atlassib.

Ceilalţi acţionari semnificativi ai băncii sunt Corneliu Tănase,cu 10,3%, Alin Albu, cu 8,21%, şi oamenii de afaceri italiei LucioOlivo, cu 6,5% şi Antonio Gian Olivo, cu 5,4%. Fiecare dintre ei vatrebui să subscrie între 1 şi 1,5 mil. euro în cadrul operaţiunii.La începutul anului, Carpatica a mai strâns 50 mil. lei (11,7 mil.euro) de la acţionari tot printr-o majorare de capital. Majorărilede capital sunt necesare pentru menţinerea băncii în parametrii desolvabilitate ceruţi de Banca Naţională, în condiţiile în careCarpatica a avut pierderi de 106 mil. lei (25 mil. euro) în primulsemestru din cauza creditelor neperformante.

Banca a raportat vineri că în primele nouă luni a avut un profitoperaţional de 53,5 mil. lei de trei ori mai mare decât celînregistrat la sfârşitul lui 2009. Reprezentanţii băncii nu auprecizat însă care a fost valoarea provizioanelor, spunând doar căacestea "rămân în limite acceptabile", şi nici nu a precizatvaloarea profitului net.

Conducerea Carpatica a mai precizat că în august a finalizatprocesul de restructurare prin care şi-a ajustat reţeauateritorială şi a externalizat unele servicii, reuşind astfel să-şiscadă costurile operaţionale. Banca are în prezent o reţea de 172de unităţi, faţă de peste 240 de unităţi în urmă cu doi ani.

Acţionarii Carpatica i-au ales sâmbătă pe Ioan Trenca, profesorla Universitatea Babeş-Bolyai, şi pe Mihai Baco, avocat şiconsilier local al PD-L în Alba Iulia, pe locurile vacante dinConsiliul de Supraveghere. Ceilalţi trei membri ai CS sunt IlieCarabulea, Doina Toader şi Nicolae Petria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO